Anton.

December 2012

Hoe normaal is een witte kerst in de Alpen?

Het is ieder jaar spannend, krijgen we een witte Kerst of niet? Dat vragen we ons in Nederland en België af, maar ook de mensen in de Alpen. Want een witte kerst is ook in skigebieden niet zo vanzelfsprekend als we denken.

Hoogte het belangrijkst
​De laatste jaren zijn we redelijk verwend tijdens de kerstvakantie. Vaak begon het één of twee weken voor kerst te sneeuwen, en lagen skigebieden er in de vakantieperiode pico bello bij. Zoals het hoort, of zoals we denken dat het hoort. Want niet iedere kerst zijn de Alpen een grote witte wereld. Op de eerste plaats hangt dat sterk af van de hoogte. De kans op een witte kerst is bijna verzekerd in Val Thorens op 2300 meter hoogte, terwijl dat voor Kirchberg op 800 meter ieder jaar weer spannend is.

Gelukkig komt sneeuw tot in de dalen met kerst ook regelmatig voor, er hoeft op kerstavond maar één storing te passeren en het hele Alpengebied ligt onder de witte pracht. Hoe zacht en sneeuw arm de voorgeschiedenis ook was.

Kerstmis valt natuurlijk vroeg in de winter en dan is de kans toch relatief groot dat er alleen op hogere pistes voldoende natuurlijke sneeuw ligt. Zo verliep Kerstmis 2006 in de dalen compleet groen met alleen boven 1500 meter voldoende sneeuw. Zelf herinner ik me journaalbeelden uit de jaren ’90 van “ski-gymmende” Nederlanders in een groene Alpenweide in Westendorf. Leedvermaak thuis op de bank, maar je zou er maar zitten.

Weihnachtstauwetter
​We kennen in de Alpen een zogenaamde singulariteit, het Weihnachtstauwetter waar ik iets langer bij stil wil staan. Een singulariteit wil zeggen een afwijkende weersituatie die altijd rond een bepaalde periode optreedt. Het Weihnachtstauwetter is er zo eentje, in Nederland bekend als “kerstdooiweer” of “Kerstdepressie”. Opmerkelijk omdat hij volgens de statistiek in zeven van de tien gevallen tussen 24 en 29 december echt voorkomt.

Weihnachtstauwetter is een fase waarbij vanuit het zuidwesten milde en vochtige luchtmassa’s bezit nemen van Midden-Europa. Dooi en regenval zorgen tot in het middelgebergte voor smelten van het sneeuwdek dat zich in de weken daarvoor heeft gevormd. De hamvraag is: verdwijnt de sneeuw dan helemaal waardoor een witte kerst niet meer aan de orde is? Een vraag die niet te beantwoorden is, Alles hangt af van de dikte van het sneeuwdek en de mate waarin het dooit.

Het bijzondere is wel dat er in al die tijd nog altijd geen dekkende verklaring voor het Weihnachtstauwetter is gevonden. Wel blijft het bij een verhoogde kans, dus zekerheid is er (gelukkig) niet. Dat hebben de afgelopen jaren wel bewezen! Dat maakt de aanloop naar kerst toch altijd weer mooi en spannend. Het weer laat zich niet in regels vangen.