Anton.

Oktober 2011

Uit de zomerslaap ontwaakt

Eigenlijk denk ik altijd wel aan sneeuw, ook ‘s zomers als ik in mijn tuin zit, in Zuid- Europa bij het zwembad lig, of in de bergen de groene hellingen van een skidorp zie. Maar eerlijk is eerlijk, dit jaar dacht ik minder aan sneeuw dan anders. Dit jaar dacht ik vooral aan zon! Het is tenslotte heel menselijk te verlangen naar wat je niet hebt. Want waar waren ze, die dagen waarop je de gordijnen openschuift en het zonlicht naar binnenstroomt? Waar waren ze, die lange zwoele zomeravonden? Een lange zomerslaap was dit jaar misschien wel een goed idee geweest.

En dan had ik nog het geluk een paar weken te zijn ontsnapt naar Andalusië. Daar was aan zon geen gebrek. Vanaf mijn terras keken we door de zinderende lucht op de bergen naar drie banen groen tussen de bomen. Ik wist dat het niet zo was, maar je zou toch zweren dat het skipistes waren...

Nat en grijs 
Maar de overige “zomer” weken waren voor mij vooral nat en grijs, heel grijs. Nu ik erover denk; de zomer van 2011 was zoals de winter van 2011; kwalitatief uitermate teleurstellend. In de winter een tekort aan kou en sneeuw, in de zomer een tekort aan droog, warm weer. Als al die regen toch eens gevallen was als sneeuw! In de winter dan hè, niet in de zomer; het kan ook te gek! Alhoewel, dan waren de beelden die ik heb gezien van het zomerskiën vast beter geweest.

Winterklaar
Dus toen ik dan de juichende kop van Roels weersverwachting las (De afkoeling komt er aan!) ging er even door me heen: “Afkoeling? Nog meer afkoeling ?”. Maar het ging gelukkig over de Alpen. Want ja, zo langzamerhand gaat het doordringen; we gaan ons echt weer voorbereiden op de winter. Mijn favoriete jaargetijde! Roel waagt er al een weerberichtje aan en Rogier loopt zijn winterspullen al na. Wintersporters.nl wordt winterklaar gemaakt. En het Wintersportboek draagt extra bij aan de voorpret dit jaar.

Waarheen dit jaar? 
En ik? Hoe staat het met mijn voorpret? Ja, het begint flink te kriebelen. Binnenkort maar weer eens wat vaker de sportschool opzoeken, starten met de skigym. Een dagje indoorskiën? En voor de winter verheug ik me weer op het ontdekken van nieuwe skigebieden. Ik ben nog nooit in Italië wezen skiën… Of zal ik weer teruggaan naar Noorwegen, dat ik vorig jaar zo geweldig heb gevonden? Ach, wat maakt het uit; Europa is vol prachtige skigebieden!

Nieuwe ski’s 
​En hoe staat het met mijn winterspullen? Nou, ik ben bij het opruimen van de zwemflippers in de schuur de sneeuwkettingen tegengekomen. En ik ga dit jaar de stap maken naar een eigen paar ski’s. Ik heb een nieuwe skibril nodig. En de kinderen? Ja, die moeten altijd wel wat nieuws. We gaan gewoon met zijn allen duimen voor een geweldig wintersportseizoen!