Anton.

maart 2019

Op strooptocht naar sneeuw in Myrkdalen

Met grote ogen staar ik uit het raam wanneer de daling naar het vliegveld van Bergen wordt ingezet. Vooraf stond bij mij al vast dat de fjorden in deze regio een van de hoogtepunten van de trip zouden zijn, maar al tijdens de vlucht zijn ze in al hun schoonheid te zien. Dacht ik althans op dat moment, want later blijkt dat het maar een heel klein voorproefje was. Dit wordt duidelijk een reis waarbij skiën een keertje niét op de eerste plaats komt.

Het is midden april wanneer we voet op Noorse grond zetten in Bergen, de op één na grootste stad van het land. Net zoals de Vikingen zoveel eeuwen geleden bij ons kwamen plunderen, zijn wij nu op strooptocht in hun land. Op zoek naar het witte goud dat rond deze periode nog maar mondjesmaat in de Alpen te vinden is. Ook hier schijnt de zon, en in Bryggen, de oude kern van de stad, is iedereen al in lentemodus. De Hanzestad komt tot leven rondom de steile straatjes in de oude stad en de haven, waar je de lange geschiedenis bijna kunt proeven. Maar goed, dat doen we een andere keer wel, want de uitvalsbasis van deze reis luistert naar de naam Myrkdalen en is nog twee uurtjes rijden door het ruige landschap.

Lokale ski's bij de verhuur

Myrkdalen
Na zo’n 130 kilometer, en ongeveer evenveel watervallen en ‘wow’ momenten vanwege de schitterende omgeving, komen we aan in het nieuw opgezette skigebied van Myrkdalen. In het kleine oorspronkelijke dorpje gebeurt weinig tot niets, maar in het iets verderop gelegen Myrkdalen Fjellandsby is in een aantal jaar een interessant skigebied uit de grond gestampt. De beleving is niet heel authentiek en het draait vooral om het overheersende Myrkdalen Hotel, een groot gebouw onderaan de dalstations. Aan de rand van het gebied liggen veel prachtige vrijstaande houten chalets. Sommigen zijn in gebruik als tweede huis van de meer welgestelden uit Bergen en Oslo, anderen zijn beschikbaar voor de verhuur. Maar goed, het is midden april en er ligt nog sneeuw op de daken, dus dat tovert in ieder geval een glimlach op onze gezichten na een rit door de lente. Er kan geskied worden!

Schitterende uitzichten

Stijgende populariteit
Met zo'n dertig kilometer aan pistes en een stuk of vijf relevante liften is Myrkdalen niet direct een concurrent van de gemiddelde bestemming in Oostenrijk of Frankrijk. Dat wordt alleen maar versterkt wanneer je naar de hoogte kijkt, want het dorp ligt op een hoogte van 450 meter en de hoogste top ligt op zo'n 1.060 meter hoogte. Niet bepaald de spectaculaire aantallen waar veel wintersporters naar op zoek zijn. Het skigebied is zeer populair bij de locals uit de regio, die genieten van de strak geprepareerde pistes, het feit dat er geen wachttijden bij de liften zijn en de sneeuw die ook aan het einde van de winter nog van uitstekende kwaliteit is. Want daar zit het hem in. In de Alpen is het rond deze tijd van het jaar voor veel skigebieden al gedaan. En voor diegene die nog open zijn, is het flink sprokkelen naar sneeuwresten. Hier in Noorwegen ligt nog een enorme partij wit waarop het nog heerlijk skiën of boarden is.

Schitterende Noorse chalets

Die populariteit van Myrkdalen zal in de toekomst alleen maar toenemen. Onlangs is een groot stuk land gekocht dat grenst aan het huidige skigebied waardoor het binnen niet afzienbare tijd zeer veel groter zal worden. Ondanks dat er dus veel bedrijvigheid is in dit relatief nieuwe skigebied vind je er wel de typische Noorse sfeer die ook in de meer traditionele skigebieden van het land te vinden is. Zoals groepen Noren die genieten van de buitenlunch bij een van de vele houten schuilhutjes waar gezellige vuurkorven worden aangestoken. Allemaal gekleed in technische outerwear en velen van hen komen net terug van een skitoer.

Fjordmissie
Wij hebben onze toerspullen niet bij ons, dus we stappen in de snelle vierzitter die ons afzet op de meest centrale plaats in het skigebied. De uitzichten zijn weids. Nergens zie je de spitse bergtoppen zoals we die in de Alpen gewend zijn. Vanaf de afgeplatte toppen komen met name lome en brede pistes naar beneden. Moeilijk wordt het nooit en dat maakt het gebied zeer populair bij families. Niet alleen uit de steden in de buurt, maar ook steeds meer vanuit landen als Duitsland en Nederland.

Uiteraard komen deze wintersporters niet per se voor het skigebied naar Noorwegen. Tenminste, het zou heel zonde zijn wanneer ze dat zouden doen. Het mag namelijk duidelijk zijn dat een vakantie in het voorjaar in dit deel van Noorwegen niet ophoudt bij het skigebied. Vanuit het nu nog centrale hotel Myrkdalen – het dorp wordt ieder jaar verder uitgebreid met nieuwe faciliteiten – rijden we in minder dan een uur naar Flåm. In dit kleine gehucht wonen zo'n 500 mensen, maar jaarlijks komen er meer dan een half miljoen bezoekers. Dat heeft alles te maken met de locatie van Flåm, dat aan het einde van de Aurlandsfjord ligt, een arm van de Sognefjord.

Waanzinnige fjorden

De flanken langs de oevers lopen gewoon door onder water en dus zijn de fjorden behoorlijk diep. Waar onze eigen Noordzee een gemiddelde diepte van zo’n 94 meter heeft, komt het Aurlandsfjord tot een diepte van 900 meter. Geen probleem dus voor grote cruiseschepen om hier aan te leggen, ook al liggen deze zijtakken van het gigantische Sognefjord meer dan 200 kilometer van de kust. In deze tijd van het jaar, op de kruising van winter en lente, is het echter zo goed als uitgestorven. Op de toppen van de fjordflanken ligt nog meer dan genoeg sneeuw, terwijl aan de voet ervan de natuur al het intense groen laat zien. De blauwe lucht is niet eens meer nodig om te kunnen zien waarom dit UNESCO Werelderfgoed is, maar het is wel de kers op de toch al behoorlijk goed gevulde taart.

Op Vikingtocht
We trekken speciale droogpakken aan die ons drijvend en warm moeten houden in het geval van een calamiteit en stappen in de snelle RIB boot. We blazen met een noodgang over het koude water. Om ons heen de steile wanden en ontelbare watervallen. Soms moet je jezelf even knijpen om te realiseren hoe mooi het is. Iedere bezoeker aan Noorwegen zal de ‘watervallen-moeheid’ wel kunnen herkennen. Het zijn er immers zóveel dat op een gegeven moment alleen de echt indrukwekkende exemplaren nog opvallen.

Adembenemend

We varen langs een dorpje dat met z’n honderd inwoners nog vele malen kleiner is dan Flåm. Undredal ligt op een dramatische locatie in het fjord en was zelfs tot 1988 alleen per boot bereikbaar. Tegenwoordig loopt er ook een weg naar het dorp toe en is het (hoe kan het ook anders) zeer populair bij toeristen. Na ongeveer drie kwartier varen we het Naerøyfjord richting Gudvangen in. Dit fjord is nog wat smaller en steiler en wanneer de zon ook nog eens doorbreekt ontvouwt de natuur zich op z’n allermooist. Wanneer je het gemiddelde bergmeer in Zwitserland al mooi vindt dan is het niet mogelijk om een overtreffende trap te vinden die de schoonheid van dit fjord beschrijft.

Lokale bieren

Een tocht door de fjorden maak je helemaal af door te gaan eten bij de Ægir Bryggeri, dat direct aan de haven ligt. Bij binnenkomst waan je je heel even een echte Viking en dat wordt alleen maar versterkt wanneer je het bord eten voor je neus krijgt. Een houten plank gevuld met allerlei lokale gerechten, zoals gekookt rendier, diverse schelpdieren, vissoorten en varkensvlees worden geserveerd met diverse lokale bieren. Het maakt je ervaring in de fjorden helemaal af.

Het mag duidelijk zijn dat je niet naar dit deel van Noorwegen moet gaan wanneer je alleen wilt skiën. Je doet jezelf dan heel erg tekort. Het einde van het seizoen is een ideale tijd om de Noorse fjorden en het skigebied Myrkdalen te bezoeken. Lente in de dalen, winter op de pistes met goede sneeuw. Het maakt skiën tot een fantastisch excuus om van het schitterende Noorwegen te genieten.

Dutchweek Norway
Over het algemeen is Myrkdalen een rustige bestemming waar Noorse families het grootste deel van de clientèle vormen. Dat verandert in de eerste week van april wanneer de Dutchweek in Myrkdalen neerstrijkt. Uiteraard speelt, net zoals bij de Dutchweek varianten in de Alpen, de après-ski een centrale rol. Elke middag en avond gaat het dak eraf in de Pudder Afterski bar, maar er worden ook veel andere activiteiten georganiseerd zoals indoor skydiven in een windtunnel, traditionele Viking diners en de absolute must-do: met een RIB door de fjorden knallen.

Indoor skydiven

Indoor skydiven
Op een half uur rijden van Myrkdalen ligt het wat grotere plaatsje Voss. Hier bevindt zich VossVind, waar je indoor kunt skydiven. Een uit de kluiten gewassen ventilator blaast je met grote kracht omhoog, waardoor je het gevoel van een vrije val kunt ervaren. Wij deden twee sessies van 1,5 minuut. Dat lijkt wellicht weinig, maar 1,5 minuut in de buis staat gelijk aan twee skydives van 12.000 voet (dat is zo’n 4.000 meter). Hoewel de instructeurs van VossVind het er makkelijk uit laat zien, is het nog best wel lastig om jezelf in balans te houden tijdens zo’n vrije val. Wanneer je het toch wel als een behoorlijke drempel ziet om vrijwillig uit een vliegtuig op een paar kilometer hoogte te springen, dan is de windtunnel van VossVind een waanzinnige manier om eens te ervaren wat het is om te skydiven.