Anton.

November 2018

Airbnb'en op wintersport

Wat voegt het toe?

Belde je vroeger naar de VVV van het skigebied of nam je simpelweg contact op met het Gasthof waar je de afgelopen winters zo’n geweldige tijd had, tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden om je wintersportvakantie te boeken. Wij doken in misschien wel de meest besproken van allemaal: Airbnb. Is dit boekingsplatform nou écht van toegevoegde waarde voor wintersporters?

Ideaal in steden
Zeker bij jongeren is Airbnb zeer populair. Ga je naar Parijs, New York, Londen of eigenlijk iedere andere grote stad, dan is Airbnb dé nieuwe manier om je accommodatie te boeken. Door te verblijven in het huis van een lokale bewoner, beleef je de stad op een andere manier dan vanuit een traditioneel hotel. En wellicht heeft deze bewoner direct wat tips voor je die je als ‘normale’ toerist nooit had gevonden. Hoewel er tegenwoordig ook veel commerciële accommodaties te vinden zijn op het platform, is het nog altijd mogelijk om de stad iets meer als local te beleven. Tot zover dus het gebruik van Airbnb in de steden, maar hoe zit het met de wintersportbestemmingen?

Wat is Airbnb?
Airbnb is een platform waar particulieren hun huis, appartement of een kamer kunnen verhuren. Je huurt direct bij de eigenaar van de woning. Feitelijk treedt Airbnb op als bemiddelaar en in ruil voor deze dienst vraagt het een vergoeding aan zowel de huurder als verhuurder. Het platform is opgericht in 2008 en heeft inmiddels een dekking over vrijwel de hele wereld. Airbnb is de afgelopen jaren hard gegroeid en dat is niet zonder slag of stoot gegaan. 

Kritiek op Airbnb
Het platform dat oorspronkelijk gestart is vanuit de gedachte van de huidige deeleconomie is inmiddels een speler op hoog niveau met een grote impact op de (reis)wereld. De laatste jaren is er in toenemende mate kritiek op Airbnb. Ongemak voor omwonenden, weinig toezicht mogelijk voor overheden, een prijsopdrijvend effect van de woningmarkt (investeerders kopen huizen om deze via Airbnb te verhuren), belastingontwijking en een oneerlijke concurrentiepositie ten opzichte van hotels zijn slechts een aantal voorbeelden. Grote steden zoals Amsterdam, Parijs, New York en Barcelona hebben inmiddels maatregelen genomen om de diensten van Airbnb te reguleren. In de Alpen zijn deze maatregelen voor zover wij weten nog niet nodig geweest.

Snowbnb
Creatief met sneeuw: de Amerikaanse Patrick Horton uit Brooklyn zette vorig jaar na een sneeuwstorm zijn zelfgebouwde iglo op Airbnb. Alhoewel de #IndiaStreetIgloo al na zes uur van de site werd verwijderd aangezien hij niet aan de voorwaarden voldeed, kreeg Patrick vijf aanvragen binnen. En dat voor tweehonderd dollar per nacht!

Tip voor de beste schnitzel?
Los van de wat grotere steden in de Alpen, zoals Innsbruck, Salzburg of Genève, verblijven we tijdens de wintersportvakantie in kleinere dorpjes in de bergen, direct bij het skigebied en het liefst pal aan de piste. Tips van locals, over welke après-ski kroeg nou het beste is of waar de lekkerste schnitzels geserveerd worden, hebben we eigenlijk niet per se nodig. In dat opzicht valt de meerwaarde van Airbnb ten opzichte van de ‘normale’ touroperators of Booking.com dus weg. Maar goed, wellicht biedt Airbnb meer unieke accommodaties? Zoals dat ene fantastische appartement dat niet verhuurd wordt via een touroperator omdat het nou eenmaal van een particulier is.

Weinig uniek aanbod
Bij het zoeken naar accommodaties over de hele Alpen valt eigenlijk op dat het aanbod op Airbnb redelijk beperkt is. Een paar honderd accommodaties per regio, dan heb je het wel gehad. En uiteraard zitten daar hele bijzondere locaties tussen. Wat te denken van een gigantisch chalet voor meer dan €2.000 per nacht of romantische berghutjes in de middle of nowhere … Maar wat vooral opvalt is de grote hoeveelheid commerciële accommodaties die je ook gewoon via een VVV zou kunnen boeken. Dit zijn de pensions, bed and breakfasts en appartementen waar je ongetwijfeld een hele goede vakantie kunt beleven. Maar ze voldoen natuurlijk niet aan de slogan die op de site van Airnb prijkt: ‘Reserveer unieke woningen en ervaar een stad alsof je er woont.’

Lage commissie
Een van de redenen waarom verhuurders hun aanbod ook op Airbnb zetten is dat er relatief weinig commissie betaald hoeft te worden. Airbnb hanteert een tarief dat tussen de drie en vijf procent ligt. Een wereld van verschil met andere boekingssites waar commissies tot een hoogte van wel twintig procent voorkomen. Verdient Airbnb dan minder geld? Waarschijnlijk niet, want ook de huurder betaalt nog een bedrag aan Airbnb, dat tussen de vijf en vijftien procent van het huurbedrag ligt. En om nog even door te gaan op prijs: een accommodatie in de Alpen via Airbnb is niet per se goedkoper (of duurder) dan op andere platformen. Maak je dus geen illusies, het is niet zo dat je jouw droomaccommodatie hier voor een appel en ei vindt.

Beeld: iStock

Meer stress dan voorpret
Hoewel het concept van Airbnb dus uiterst vriendelijk overkomt, blijkt dat er in de praktijk ook een behoorlijk aantal negatieve ervaringen met het platform te vinden zijn. Ervaringen die variëren van oplichting tot annulering en die in ieder geval niet bijdragen aan het vakantiegevoel. Zeker niet aan dat van Linda Bentert uit Utrecht: Het is begin september 2016. Linda is op zoek naar een relaxed appartement om de voorjaarsvakantie in de Alpen door te brengen met vrienden. Uiteindelijk vindt ze via Airbnb een accommodatie in het Oostenrijkse Seefeld die aan al hun wensen voldoet. Er is persoonlijk contact met de verhuurder en de boeking wordt bevestigd en betaald. Tot een week voor vertrek is er niets aan de hand. Wanneer Linda een mail stuurt om te vragen of er handdoeken aanwezig zijn, krijgt ze een kort antwoord: ‘storno’. Na herhaaldelijke pogingen om contact te krijgen met de verhuurder via de mail, telefoon en Whatsapp neemt ze contact op met Airbnb zelf. In eerste instantie krijgt ze het antwoord dat er waarschijnlijk sprake is van een foutje en dat alles wel goed komt. Niet dus. De verhuurder blijkt z’n accommodatie van Airbnb te hebben verwijderd. Van Airbnb krijgt Linda het reeds betaalde bedrag met een toeslag van tien procent terug als voucher voor een volgende boeking. Maar ja, veel succes midden in het hoogseizoen en een week voor de vakantie! Uiteindelijk vindt de vriendengroep een appartement via een andere boekingssite en wordt de Airbnb-voucher besteed aan een andere vakantie. De wintersport zelf is uiteindelijk geslaagd, alleen was er van voorpret weinig sprake.

Strengere regulering biedt perspectief
Kijk bij het zoeken naar een wintersportaccommodatie dus kritisch naar de meerwaarde van Airbnb. Van de voordelen die het platform zelf noemt, zoals je méér inwoner van een stad voelen, blijft in de Alpen weinig over. Ook het aanbod vertoont veel overlap met dat van andere boekingssites, hoewel er zeker wel bijzondere chalets en berghutten op het platform te vinden zijn. Een strengere regulering vanuit Airbnb zelf zou wellicht kunnen helpen om dit type accommodaties uit te lichten.