Anton.

Oktober 2018

Van low-budget naar mainstream, kan dat?

Afgelopen maart heb ik (nader) kennis gemaakt met het wintersportmerk Wed’ze. Het woordje ‘nader’ staat tussen haakjes omdat ik eigenlijk nog weinig tot niets van dit merk wist. Ik wist dat het één van de merken van de Franse sportwinkelketen Decathlon is, maar daar hield mijn kennis over het merk ook wel mee op. Door de gunstige prijzen was bij mij onbewust het beeld ontstaan van een low-budget wintersportmerk. Iets waar niks mis mee is maar wat er wel voor zorgde dat ik, als zelfverklaard wintersportfanaat, het merk vaak links liet liggen. Of dat terecht was, lees je hieronder.

Franse sportwinkelketen
Decathlon is een van oorsprong Franse sportwinkelketen met meer dan 1.100 vestigingen wereldwijd. In Nederland heeft het bedrijf momenteel 12 megastores waar sportkleding en -accessoires worden verkocht voor vele verschillende sporten. Nu zijn de meeste sportwinkels groot en gericht op meerdere sporten, maar waar zij vooral de grote bekende merken verkopen, richt Decathlon zich op eigen merken. Zo bestaat het assortiment voor 80-90% uit eigen merken zoals Quechua, Simond en het eerder genoemde Wed’ze. Hierdoor is Decathlon naar eigen zeggen in staat sportartikelen voor iedereen betaalbaar te houden. Het is zelfs opgenomen in het ietwat 'musketierachtige' motto van het bedrijf: “Sports for all, all for Sports”. Onder de vlag van het merk Wed’ze verkoopt men vrijwel alles voor de wintersport. Niet alleen kleding, handschoenen, brillen en mutsen, maar ook rugzakken, lawine-uitrusting, skischoenen en verschillende soorten ski’s.

Enorme sportwinkel
Al deze producten vinden hun oorsprong in Passy, een klein dorp niet ver van Chamonixin de Franse Alpen. Hier staat de zogenoemde “Mountain store” van Decathlon, een gebouw met een enorme sportwinkel, kantoren en een testfabriek waar de nieuwe producten van Wed’ze worden gefabriceerd en prototypes worden ontwikkeld. Daarnaast beschikt men over ruimtes om nieuwe producten te testen, te tonen en te presenteren, waardoor ik als buitenlandse gast uitgebreid ben ingelicht over de nieuwste producten en ontwikkelingen.

Ski’s van Wed’ze
Uit de presentaties werd duidelijk dat Wed’ze de laatste jaren een behoorlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dat geldt voor zowel kleding en accessoires als voor skischoenen en ski’s. De afgelopen jaren is een eigen skilijn in het leven geroepen. Dat begon met één generiek (instap)model, maar is inmiddels uitgegroeid tot een brede range aan piste- en all-mountainmodellen en recentelijk ook een freeride- en toerskilijn. Ook experimenteert het merk met nieuwe materialen en productiemethoden voor ski’s, om de tijd die het maken van een ski kost, te verminderen. 

Ik heb veel van de ski’s uit de verschillende lijnen kunnen testen in het skigebied van Megève (Côte 2000) en ik moet zeggen dat de nieuwere modellen mij in positieve zin verrast hebben. Vooral de Xlander all-mountainlijn viel op: deze ski’s zijn licht en wendbaar, waardoor ze graag draaien en speels aanvoelen. Die speelsheid heeft echter een keerzijde: de ski’s missen op hoge snelheid iets aan stabiliteit en geven daardoor minder vertrouwen. De prijs is dan weer een positief punt, aangezien een paar ski’s gemiddeld zo’n 200 euro goedkoper is dan vergelijkbare modellen. Er is wel een duidelijk verschil te merken tussen de recent ontwikkelde ski’s (zoals de Xlander-lijn) en de wat oudere modellen. Hierin zijn de stappen die het merk de laatste jaren heeft gezet voelbaar. Bij de wat oudere modellen heb je toch het gevoel dat je voor die lage prijs aan ski-eigenschappen inlevert, zo ontbreekt daar de eerder genoemde speelsheid en geven deze ski’s juist weinig respons op de acties van de skiër. Over de nieuwe freerideski was ik dan weer wel te spreken, zowel op de piste als in de poeder.

Value for money
Anno 2018 is Decathlon’s wintersportmerk Wed’ze niet (meer) het low-budget wintersportmerk met spullen die alleen geschikt zijn voor beginners. De nieuwere ski’s die ik getest heb bieden gewoon ‘value for money’ en zijn een interessante optie geworden voor de wintersporter die weinig geeft om bekende merken of extra features. Het is een volwassen speler geworden voor de groep wintersporters die geen bijzondere eisen stelt aan materiaal. In de komende jaren zal blijken of deze trend kan worden doorgezet met de verdere introductie van nieuwe of verbeterde producten. Door de recente kwaliteitsslag die ik zie in de ontwikkeling van ski’s en de uitbreiding van het modellenaanbod kijk ik daar met interesse naar uit.