Anton.

Oktober 2018

Na de vele sneeuw van afgelopen winter lopen de sneeuwruimteams op bijna overal in de Alpen vertraging op. Vaak konden ze later beginnen dan normaal, en de vele sneeuw die er nog ligt maakt het ruimen een stuk arbeidsintensiever. Afgelopen mei mocht ik mee met de sneeuwruimers op de, van de Tour de France beroemde, Col du Galibier. Het was indrukwekkend! Sneeuwmuren tot wel 20 meter hoog!

De cijfers
Het sneeuwvrij maken van een col als deze is een echte monsterklus. Met een gemiddelde snelheid van zo'n 400 meter per dag kruipen de sneeuwruimers richting de col. Dit kost jaarlijks zo'n 100.000 euro. Per dag gaat er maar liefst 250 liter diesel doorheen. Dit jaar is vanwege de hoeveelheid sneeuw, de harde wind en het steeds weer dooien en opvriezen de sneeuw echt keihard waardoor de machines nog harder moeten werken. Her en der ligt er zo'n 20 meter opgewaaide sneeuw op de weg. In totaal werken er elke dag, alleen al aan de Lautaret-zijde van de col, vier man aan het sneeuwruimen en het waarborgen van de veiligheid. Men werkt van 5.00 uur 's ochtends tot een uur of elf 's. Na die tijd is de sneeuw te instabiel om te kunnen ruimen.

Waarom
Je kunt je afvragen waarom men dit soort cols dan toch sneeuwvrij maakt. We zouden ook kunnen wachten op de zomer. Dan smelt de sneeuw vanzelf. Als je hier echter op wacht dan zou de Galibier waarschijnlijk pas ergens in augustus open kunnen. Als je daarbij bedenkt dat deze col regelmatig in oktober alweer sluit dan zou je de weg net zo goed helemaal niet meer kunnen openen. Ook is een col als deze erg belangrijk voor het (wieler)toerisme. Het toeristenseizoen in de Alpen loopt zo ongeveer van half juni tot half september. De kosten worden volgens de beide departementen er dus ruimschoots uitgehaald. En natuurlijk is het een belangrijke verbindingsweg tussen de Savoie en de Hautes Alpes.

Bijzonder
Op de vraag of deze sneeuwhoeveelheden bijzonder zijn, antwoorden de ruimers trouwens vrij laconiek. Volgens hen is dit gewoon een normale winter, en waren de afgelopen winters eerder wat magertjes. Daarbij vertelden ze dat het vooral de wind is die voor de enorme ophopingen heeft gezorgd. Dat kan dus ook voorkomen in mindere jaren. Ze vertelden me dat ze in magere jaren zo'n vijftien dagen nodig hebben om de col sneeuwvrij te maken, dit jaar is dat vier tot zes weken.