Anton.

November 2018

Dit jaar worden er in veel skigebieden nieuwe liften bijgebouwd. Wij als wintersporters merken daar over het algemeen niet zoveel van. Het ene jaar staat er een oude lift, het jaar erop staat er een spiksplinternieuw apparaat. Alsof het amper moeite kost. De werkelijkheid is echter anders, het bouwen van zo’n lift is een enorme technische en logistiek-ingewikkelde klus. Ik heb dit seizoen de bouw van de nieuwe lift in het Franse Pelvoux gevolgd. Ik ben onder de indruk.

Over kleine bergwegen omhoog
Voor vrachtwagens met tonnen vracht is een blauwe piste best steil
Soms is er hulp nodig

Voordat de bouw begint
Voor een klein gebied als Pelvoux is de investering in een lift als deze, ondanks het feit dat het geen super-de-luxe lift is, heel groot. Alles bij elkaar kost het hele project zo’n 3 miljoen euro. Voordat de keuze om een nieuwe lift te bouwen door alle gemeenteraad-vergaderingen heen is (het gebied is gedeeltelijk van de gemeente) gaat er natuurlijk best veel tijd verloren. Het was lang spannend of hij er überhaupt zou komen. Als eenmaal de keuze gemaakt is, is het ook van belang dat alle toestemmingen goed zijn aangevraagd. Er wordt voor de bouw van een nieuwe lift behoorlijk aan de berg geknutseld. Antoine Matthieu, de directeur van het gebied vertelt: “We hebben verschillende projecten voor de toekomst, zo willen we ook een eenvoudigere blauwe piste van boven naar beneden laten slingeren, een mountainbike parcours aanleggen en misschien zelfs nog een extra piste aan de andere kant van het gebied aanleggen. Maar dit hebben we expres niet meteen aangevraagd. Als we zouden overvragen krijgen we misschien namelijk geen enkele toestemming meer”. Dit jaar wordt er dus alleen een nieuwe lift gebouwd.

Alles wordt klaar gemaakt vlakbij het dalstation van de lift
Plaatsing van het dalstation
Enorme bouwput

Enorm veel werk
Als je de bouw van zo’n lift nog nooit van dichtbij hebt meegemaakt, is het ongelooflijk om te zien hoeveel werk het is. Dat is ook niet zo gek. Liften worden op nogal onhandige plaatsen neergezet. Het is een logistieke uitdaging om alles op de goede plek te krijgen. Hiervoor worden gespecialiseerde transportbedrijven en helikopters gebruikt. Met enorme vrachtwagens rijdt men over de pistes om het materiaal naar boven te brengen. De vrachtwagens nemen bochten waarvan ik niet wist dat zulke enorme opleggers ze konden nemen (zie het filmpje hierboven). Toen ik mee was liep een vrachtwagen vast, omdat de blauwe piste recht omhoog toch wat te veel van het goede was. Met groot materieel werd deze vrachtwagen vervolgens vooruit getrokken.

Beton voor de fundering van de pylonen wordt naar boven gevlogen
Honderden heen en weers zijn nodig
Alles moet perfect klaar staan voor als de heli komt

Voorbereidingen
Terwijl het materiaal naar boven wordt gebracht is men al bezig met het voorbereiden van de liftplaatsing. Natuurlijk wordt de oude lift gesloopt. Bomen worden omgezaagd en het terrein wordt afgevlakt waar de nieuwe dal- en bergstations komen. Ook worden er enorme gaten gegraven waar de funderingen van de pylonen komen. Als de gaten voor de fundering eenmaal klaar zijn komt er een helikopter om het beton naar boven te brengen. Om alle funderingen op te vullen met beton zijn er honderden vluchten nodig. Bij het dalstation van de lift worden tegelijkertijd alle pylonen en katrollen klaargemaakt. Al dit voorbereidende werk duurt weken tot enkele maanden. Allemaal om precies klaar te zijn voor de grote dag.

Serieus en niet ongevaarlijk werk, in een mooie omgeving

De grote dag
De grote dag is als de Super Puma langskomt. Dit is een enorme helikopter met twee turbine motoren, deze slokt per uur maar liefst 620 liter kerosine op. Deze helikopter kan op 1500 meter zo’n 3500 kilo optillen, hoe hoger een helikopter komt hoe minder gewicht deze kan verplaatsen. Deze Super Puma komt niet gratis, als skigebied moet je wel genoeg geld neerleggen. Het gebruik van deze helikopter kost 250 euro per minuut! Een uur werk kost dus €15.000. Je begrijpt hoe belangrijk het is dat alles perfect klaarstaat als de helikopter ten tonele verschijnt. Een foutje kost meteen duizenden euro’s. Stel je voor dat er opeens nog een paar bouten aangedraaid moeten worden...

Een enorm bakbeest van een helikopter
Klaar voor de helikopter, in de verte te zien

Alles staat in 1,5 uur
Als de heli er eenmaal is voel je toch wel aan alle werklieden dat er iets bijzonders gebeurt. Extreem geconcenteerd en precies werken ze om samen met de helikopter alle pylonen te plaatsen en klaar te maken. Je merkt aan alles dat deze professionals weten wat ze doen en dat de afspraken strak zijn, om de veiligheidsmarges zo groot mogelijk te houden. Een foutje kan ernstige gevolgen hebben. Het is bijzonder om te zien hoe ze die tonnen wegende onderdelen op elkaar schroeven, terwijl de helikopter vlak boven hen z’n best doet om alles zo precies mogelijk aan te leveren… Vooral de snelheid van de operatie is opzienbarend. Zoals Antoine Mathieu zegt: “Het is indrukwekkend, we zijn maanden bezig om alles voor te bereiden en daar zie je amper iets van, en dan komt de helikopter en staan alle pylonen er in nog geen twee uur”.

Snel alles vast schroeven
Precisie-werk!

Nog maanden werk
Nadat de helikopter langs is geweest is men nog een aantal dagen bezig om alles te fixeren. Alle bouten worden zorgvuldig vastgedraaid, daarna wordt de kabel opgehangen en in elkaar gevlochten (ik hoop hierover ook een reportage te maken) en dan worden de stoeltjes opgehangen. Hierna volgt nog een lange testperiode voordat de eerste wintersporter mee omhoog mag. Komende winter kunnen we in Pelvoux, net als in heel veel andere gebieden, genieten van een gloednieuwe lift!