Anton.

Oktober 2018

Vizier op de toekomst: per skibril door Ski amadé

Navigeren door een skigebied kan soms best wel een uitdaging zijn. Met bergen, liften en pistes die allemaal op elkaar lijken, pistekaartjes die niet altijd even duidelijk zijn en skigebieden die alsmaar groter worden. Als het dan ook nog eens slecht weer is, ben je helemaal alle gevoel voor richting kwijt. Ski amadé heeft hier met de hulp van technologie een oplossing voor gevonden: Smart Ski Goggles. Een slimme skibril die is uitgerust met weer-, lift- en piste-informatie, een interactief pistekaartje en zelfs een navigatiefunctie. Is dit de toekomst? Tijdens een tweedaags bezoekje hebben we dat geprobeerd uit te vinden.

Ski amadé beslaat een enorm gebied, met 760 kilometer aan pistes verdeeld over vijf skiregio’s in twee verschillende deelstaten. Het gebied strekt zich namelijk uit over twee Oostenrijkse Bundesländer: Salzburgerland en Steiermark. In een gebied van die grootte is navigeren nóg lastiger dan het normaal al is, vandaar dat een skibril met navigatiefunctie hier geen overbodige luxe is. In beide Bundesländer hebben we de Smart Ski Goggle aan een grondige test kunnen onderwerpen, namelijk door een dag te testen in Schladming-Dachstein (Steiermark) en een dag in Hochkönig’s Winterreich (Salzburgerland). Beide zijn middelgrote gebieden met bijna alle pistes tussen de bomen, moderne liften, veel restaurants op de berg en een geweldig uitzicht. Toch richten beide gebieden zich op een heel andere doelgroep, aangezien Schladming-Dachstein meer gericht is op de sportieve skiër en Hochkönig’s Winterreich meer op families met kinderen.

Van berg naar berg hoppen
De test startte in het skigebied Schladming-Dachstein, op de Reiteralm (1.860 m) om precies te zijn. Deze meest westelijk gelegen berg van de '4 Berge Skischaukel' van Schladming-Dachstein is een bekende locatie voor wedstrijdskiërs door de optimale hellingshoek en schaduwligging van één van de zwarte pistes. Na wat opstartproblemen met de goggle door gebrek aan een handleiding, werd duidelijk dat het systeem werkt met een klein schermpje waar de gegevens op weergegeven worden. De informatie wordt dus niet voor je ogen geprojecteerd, je moet echt naar het ingebouwde schermpje rechts onderin de skibrilframe kijken om iets te kunnen zien. Het is een beetje te vergelijken met het kijken door het leesgedeelte van een multifocale bril. De bediening gaat via een soort horloge wat je om je pols draagt. Op het schermpje kan de data-skibril actuele gegevens over je afdaling tonen, zoals snelheid en afgelegde afstand, maar ook de hoogte waarop je je bevindt en de hoogtemeters die je al hebt gemaakt.

Wifi-afhankelijk skiën
Tijdens de eerste afdalingen blijkt dat goed te werken: de goggle geeft je inderdaad real-time informatie over je afdaling. Helaas kun je eigenlijk alleen op wat vlakkere stukken waar het niet druk is ook daadwerkelijk op het schermpje kijken, omdat je anders niet meer ziet wat er om je heen op de piste gebeurt. Net zoals bij navigatiesystemen in de auto ligt afleiding op de loer, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Via de Hochwurzen (1.850 m), de tweede berg van het skigebied, glijden we over perfect geprepareerde rode pistes tussen de bomen richting Schladming en haar huisberg, de Planai (1.894 m). Ook hier vinden we, naast een fenomenaal uitzicht op het Dachsteinmassief, mooie afdalingen tussen de bomen met veelal een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Het onderste deel van de Planai is echter steiler, met meerdere zwarte pistes. Hier ligt dan ook de slalompiste die gebruikt werd tijdens de wereldkampioenschappen in 2013 en waarop ieder jaar de beroemde nachtslalom van Schladming plaatsvindt. Na een typisch Oostenrijkse Gröstl (een mix van aardappelen, spek en gebakken ei) bij een van de vele hutten, werd het tijd om terug te gaan richting de Reiteralm. Tijdens de lunch hebben we ook de andere functies van de data-skibril eens nader bekeken. Door de bril te verbinden met het gratis Ski amadé-wifi-netwerk en de Ski amadé-app te downloaden, kunnen ook alle functies van de app gebruikt worden op de goggle. Zaken als weersinformatie, lift- en pistestatus, pistekaartjes, het lokaliseren van je vrienden en navigeren door het skigebied. Ook kun je hem via Bluetooth koppelen aan je smartphone, waardoor je alle data direct kunt delen. De wifi-verbinding is nog wel een aandachtspuntje, aangezien de skibril nu alleen verbinding maakt als je bij de dal- en bergstations van liften bent en de verbinding dan niet altijd even stabiel is. Desondanks bracht het apparaat ons veilig en zonder problemen terug naar de plaats waar we die ochtend gestart waren.

Skiën rond de Hochkönig
Op dag twee zijn we de Smart Ski Goggle gaan testen in een ander skigebied binnen Ski amadé: Hochkönig’s Winterreich. Dit middelgrote familiegebied ligt bij de dorpjes Mühlbach am Hochkönig, Maria Alm en Dienten aan de voet van de Hochkönig (2.941 m). In feite ski je een beetje om het massief van de Hochkönig heen als je het skigebied doorkruist, vandaar dat men deze tocht de 'Königstour' heeft genoemd. Met een start in Mühlbach am Hochkönig hebben wij ons door de data-skibril door het gebied laten leiden naar Maria Alm en vervolgens weer terug. Dat is overigens als je de Königstour doet niet per se noodzakelijk, aangezien de tocht in twee richtingen goed staat aangegeven. Dat maakte het echter de ideale test van de navigatiefunctie van de goggle, omdat we direct konden zien of we de goede kant op werden gestuurd. Over heerlijke pistes tussen de bomen doorkruisten we het gebied, met iedere keer een fantastisch uitzicht op de Hochkönig. Het gebied is iets eenvoudiger qua pistes dan het sportievere Schladming-Dachstein, met overwegend blauwe en rode afdalingen. Ook de ligging van de pistes is anders: waar in Schladming-Dachstein vrijwel alle pistes op dezelfde zijde van de vier bergen liggen, ski je in Hochkönig’s Winterreich van het ene dal naar het andere. Na een lunch in de zon in Maria Alm bracht de skibril ons uiteindelijk zonder fouten weer veilig terug bij de auto in Dienten.

De toekomst?
Na twee dagen testen werd het tijd om de balans op te maken. Ondanks wat opstartproblemen door het gebrek aan een goede handleiding, hebben zowel de goggle als de skigebieden een positieve indruk achtergelaten. Het is even wennen, maar dan functioneren zowel de trackingfunctie als de lift- en pisteninfo en de navigatiefunctie van deze high-tech skibril goed, hoewel de verbinding met het gratis wifi-netwerk nog niet altijd optimaal tot stand kwam. Helaas blijft de goggle voorlopig waarschijnlijk niet meer dan een leuke gadget die je een dagje uitprobeert. De kosten zullen voor meeste wintersporters niet opwegen tegen de voordelen, zeker niet als de bewegwijzering in een skigebied al goed geregeld is. Wanneer de prijs echter gaat zakken, is een high-tech skibril als deze zeker een leuke toevoeging aan je wintersportuitrusting. Want met deze nieuwe technologie wordt het leven op wintersport nóg weer een stukje aangenamer dan het nu al is.

Smart Ski Goggles
De geavanceerde Smart Ski Goggle van Ski amadé is tot stand gekomen in samenwerking met Smith, Recon en Evolaris. De goggle, model Smith IO Recon, heeft een batterijduur van 6 uur en is verkrijgbaar met een goed- en een slecht weer lens. Het apparaat heeft een adviesprijs van 699,95 euro, maar kan ook gehuurd worden bij alle Intersportwinkels in Ski amadé voor 19 euro per dag. Op die manier kun je hem eens goedkoop testen om te zien of het wat is.