Anton.

December 2017

5 tips die locals je niet graag vertellen

Is het je wel eens opgevallen dat locals in een skigebied altijd op het juiste moment op de goede plekken zijn, de beste (en diepste) poeder vinden en altijd sneller ergens zijn dan gewone stervelingen? Ze lijken zelfs korter in een rij te staan. Hoe doen ze dit toch? Graag licht ik een tipje van de sluier op en geef ik 5 local-tips om nog meer uit je vakantie te halen. 

1. Neem nooit de binnenbocht in een rij
Binnenbochten lijken sneller. Maar een rij voor de lift is geen formule 1 circuit. De buitenbocht is altijd sneller dan de binnenbocht. Het liefst kies je een plek in de rij waar je gewoon rechtdoor naar de liftpoortjes gaat, maar als er een bocht in de rij zit neem altijd de buitenbocht! Gelukkig weten maar weinig mensen dit en zal niemand boos op je worden als je in de langere ( ;-) ) buitenbocht gaat staan. 

2. Laatste in een cabinelift, is als eerste eruit
Veel mensen rennen naar een cabinelift om er als eerste in te kunnen. Of slaan een lift over als deze bijna vol zit. Dat is dom als je veel wilt skiën, want als jij als laatste in een cabinelift stapt dan mag je er boven als allereerste weer uit. In grote gondels levert het als laatste instappen ook het voordeel op dat je vaak meer ruimte hebt, en iets minder lang op elkaar gedrukt wordt. Loop dus lekker rustig de cabine in.

3. Regen in het dal, sneeuw op de berg
Als de regen op de ruiten van het huisje in het dal slaat is het moeilijk om je te motiveren. Maar regen in het dal betekent in de bergen vaak sneeuw op de berg. Terwijl veel wintersporters zich nog een keer zullen omdraaien in hun bed of net iets langer aan de onbijttafel blijven zitten, ligt er bovenop de berg een pak nieuwe sneeuw op je te wachten. Je kunt dus poederen op de pistes of, als je kennis, ervaring en materiaal hebt, ook ernaast. Ik heb zo ontzettend veel geweldige dagen meegemaakt terwijl het in het dal slagregende. Soms vond ik 100 meter erboven al heerlijke poeder! Laat je niet afschrikken door wat daldruppels.

4. Het belang van micro-reliëf
Is het je wel eens opgevallen dat terwijl jij al schrapend een piste afkomt locals al lachend aan elkaar vertellen hoe goed de condities wel niet zijn. Zelf had ik ooit de dag van mijn leven in diepe poeder en hoorde ik een groepje Nederlanders klagen dat er niet genoeg verse sneeuw lag. Dit verschil ontstaat door het goed inschatten van het terrein en reliëf. Sneeuw ontdooit op bergen nooit overal gelijk en in een skigebied valt er aan de ene kant van de berg soms meer sneeuw dan aan de andere kant. Het verschil tussen perfecte sneeuw of ijzige sneeuw, of het verschil tussen slush of stevige sneeuw kan in een paar graden expositie zitten. Het herkennen van dit soort micro-reliëf heeft tijd en ervaring nodig. Let op waar de locals skiën en probeer te begrijpen waarom. Dan zul je merken, vaker en vaker ski je op de meest perfecte sneeuw!

5. Ken de liftcombinaties
Veel vakantie-wintersporters denken weinig na over welke lift ze pakken om omhoog te gaan. Vaak zijn er meerdere wegen die naar de hogere pistes leiden. Soms zijn er zelfs bijna verstopte liften in skigebieden. Door slim liftgebruik kun je rijen ontlopen en sneller op een bepaalde plek komen. Soms is een oude sleeplift veel slimmer dan een moderne lift met rijen ervoor. Zeker in drukkere periodes is het verstandig om precies te weten welke lift waarheen gaat, en hoe je op verschillende manier door het gebied kan toeren. Door het kennen van alle liften en alle pistes kun je uren skiplezier winnen.