Anton.

November 2017

Genieten voor beginners en families in het Tsjechische Lipno

Als doorgewinterde wintersporter denk je wellicht niet direct aan Tsjechië als bestemming om op wintersport te gaan. En aangezien ik mezelf beschouw als zo'n doorgewinterde wintersporter deed ik dat ook niet. De bergen in Tsjechië waren niet hoog genoeg en de skigebieden te klein. Nee, de skigebieden moesten minimaal 200 kilometer piste hebben! Totdat ik op zoek ging naar een bestemming om met twee kleine kids heen te gaan. Tja, die hebben natuurlijk niets aan zo'n groot gebied. En in het kader 'als de kinderen het naar hun zin hebben, dan hebben de ouders het ook naar hun zin' viel mijn oog op Lipno. En dat ligt zoals je al vermoedt in Tsjechië.

Heerlijke brede pistes

Sauerland meets Zwarte Woud
Lipno ligt in Bohemen. Een regio in het zuiden van Tsjechië die zich nog het meest laat vergelijken met het Sauerland en het Zwarte Woud. Hier geen ruige pieken en scherpe toppen, maar lieflijke heuvels die vaak niet eens de duizend meter hoogte aantikken. De reis naar Lipno laat zich wél goed vergelijken met een reis naar de Alpen. Bij Neurenberg rijd je in plaats van richting München naar het oosten richting Regensburg en Passau. Je rijdt vanaf Passau nog een stuk binnendoor (over uitstekende wegen) om 930 kilometer vanaf Utrecht het plaatsje Lipno nad Vltavou binnen te rijden, dat we voor het gemak vanaf nu Lipno noemen.

Mooie uitzichten over het meer

Alternatieve Elfstedentocht
Lipno is geen groot dorp. Het bestaat uit een oorspronkelijk deel waar een paar honderd mensen permanent wonen, maar de meeste toeristen (en wij dus ook) komen uit in het nieuwere deel van het dorp dat specifiek voor het toerisme is gebouwd. Lipno ligt aan het gelijknamige meer, dat ook in de zomer veel toeristen naar het dorpje trekt. Dat komt mede door het Landal park, waar wij ook verblijven. Het zal me niets verbazen als zo'n 90% van de Nederlanders die Lipno bezoekt in dit park verblijft. De locatie van het park is geweldig, want het ligt direct aan het meer en op loopafstand van de lift. Bij strenge winters zou er op dit meer zo een alternatieve Elfstedentocht gereden kunnen worden (er liggen dan tientallen kilometers aan geveegde schaatsroutes op het meer) maar helaas, Moeder Natuur heeft ons een beetje in de steek gelaten en deze week moeten we het doen met water en kunstsneeuw.

Goedkope liftpas
We zijn duidelijk niet de enige Nederlanders die voor een vakantie in Lipno gekozen hebben. Het is dan wel voorjaarsvakantie, maar we zien heel veel Nederlandse gezinnen met kleine kinderen. Het waarom wordt meteen duidelijk wanneer de liftpassen gekocht moeten worden. De liftpas voor de kinderen is voor zes dagen slechts honderd euro en die van ons is maar vijftig euro duurder. Okay, daar krijg je geen groot skigebied voor terug, want met drie liften en zo'n negen kilometer aan piste ga je hier geen lange tochten kunnen maken. De liften zijn daarentegen wel van uitstekende kwaliteit en ondanks dat er vrijwel geen natuursneeuw te vinden is liggen de pistes er uitstekend bij!

Een heel fijn kinderland

Skiën met Fox
Vanuit het Landal park lopen we door het tunneltje onder de weg door en staan we binnen  een paar minuten bij de lift. Dit is echt een skigebied waar beginnende skiërs heel blij van worden. Brede, blauwe pistes die nergens moeilijk worden slingeren naar beneden. Aan de ene kant van de berg kijk je uit op het meer, aan de andere kant kijk je ver de heuvels van Bohemen in. Naast de stoeltjeslift ligt het Fox Park waar heel veel kinderen les krijgen in een kinderland dat niet onderdoet voor veel Oostenrijkse bestemmingen. We skiën een aantal keer aan de achterkant van het gebied tussen de bomen omlaag en pakken de boardercross mee. De kids vinden het fantastisch!

Wat een prijzen!
In de restaurants komen de pluspunten van Tsjechië echt goed naar voren. Je vindt een aantal simpele restaurants op de piste in Lipno, waar het eten prima is en de prijzen nog beter. Een schnitzel met patat voor vijf euro ga je in de Alpen waarschijnlijk nergens vinden, misschien zelfs niet in de supermarkt. Daar kan je nog eens voor uit eten gaan! Ook 's ochtends in de supermarkt is het heerlijk boodschappen doen. Voor ontbijt voor het hele gezin ben ik nog geen twee euro kwijt. Wintersport hoeft dus helemaal niet duur te zijn!

Tree top uitzicht!

Meer te doen dan skiën alleen
Aangezien het skigebied niet al te groot is spendeer je niet al je tijd op de piste. Vervelen doe je je echter niet snel in Lipno. De kinderen willen het liefst geen enkele activiteit van de Bollo Club missen en iedere dag sluiten we af met zwemmen in Aquaworld dat direct naast het park ligt. Een van de eyecatchers van Lipno is de treetop trail, een parcours door de bomen met als letterlijk hoogtepunt de uitkijktoren met waarschijnlijk het mooiste uitzicht van de hele Bohemen. Ook is er nog een leuke alpine coaster te vinden.  

Werelderfgoed
Een absolute aanrader is een bezoek aan de historische stad Český Krumlov, dat op ongeveer een half uur rijden van Lipno ligt. De stad staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en is adembenemend mooi. Na Praag is dit de meest bezochte stad van Tsjechië. In de historische binnenstad waan je je even in de 13e eeuw. Het is misschien niet iets waar je direct aan denkt om te ondernemen tijdens de wintersport, maar dit is écht een bezoek waar je geen spijt van krijgt.

Het Landal park

Gezinnen met jonge kinderen
Wintersport in Lipno is niet te vergelijken met wintersport in Oostenrijk. Het skigebied is niet groot, maar daar staat tegenover dat het prijsniveau zeer laag ligt en hierdoor kun je met een gezin in het hoogseizoen voor een zeer acceptabele prijs een heerlijke tijd hebben. Ook de faciliteiten zijn meer dan op orde. Dankzij de vele sneeuwkanonnen is het sneeuwzeker, de liften zijn niet de allernieuwste maar gewoon prima 4-persoons stoeltjesliften en het eten in de restaurants is heerlijk. Het is een bestemming waar vooral beginnende skiërs en gezinnen met jonge kinderen blij van zullen worden.