Anton.

December 2011

Chamonix

Ruig, wild en beroemd

Chamonix is snel te bereiken via de snelweg. Tot aan het dorpje Sallanches is het knallen over de Franse Autoroute. Dan opeens zit je op een langzame route nationale, het enorme Mont Blanc massief doemt daar al dreigend voor je op. Maar het is pas nadat je over een enigszins triest industrieterrein bent gereden, over een indrukwekkende brug, tussen de ronkende vrachtwagens, dat de bergen echt adembenemend worden. Opeens heb je uitzicht op een van de mooiste bergketens ter wereld.

“Opeens heb je uitzicht op een van de mooiste bergketens ter wereld.”

SKiËrs glijden de off-piste afdaling naast Grands Montets in

Vlak voor Chamonix slaan alle vrachtwagens af richting de tunnel de Mont Blanc om Italië in te gaan. Opeens is het rustig op de weg en zit je zo in het centrum van het dorpje Chamonix. Het is duidelijk dat dit dorp alleen maar op alpinisme en skisport draait. Het grootste gebouw op het plein waar je Chamonix inrijdt is de ENSA, de school waar alle Franse skileraren en berggidsen hun opleiding volgen. Het gebouw moet de bestemming punten van een bergkristal voorstellen, laten we het erop houden dat het er op de tekentafel vast hoopvol uitzag.

Het dorp zelf heeft zeker zijn charme. Chamonix is al meer dan een eeuw een mondiale hoofdstad voor ski- en bergsport en dat is te merken. Mooie gebouwen, een sfeervolle winkelstraat en overal kijken die enorme bergreuzen op je neer, met natuurlijk de allerhoogste, de Mont Blanc. In Chamonix is het makkelijk om een heel jaarsalaris in een avond weg te werken. Denk aan dure modezaken, gespecialiseerde winkels van ’s werelds grootste buitensport merken en anders is er wel het casino om je van de rest van je geld af te helpen.

Maar genoeg over dit bruisende dorp want het zijn de bergen boven Chamonix waar het om te doen is. Alhoewel ik heb het idee dat heel wat skiërs en alpinisten meer heen en weer flaneren door de dorpstraten van ‘Cham’ dan dat ze echt op de ski’s staan. Maar de bergen boven Chamonix zijn fantastisch. De meest inspirerende berg is misschien wel de Aiguille du Midi, een enorme rotsnaald waar een indrukwekkende cabinelift naar toegaat. Vanaf deze top kun je terug skiën over de Vallée Blanche, naar het tandradtreintje van La Mer de Glace, of midden in de winter helemaal naar Chamonix. Meer dan twintig kilometer skiën tussen hele mooie bergen. Een absolute aanrader voor iedereen die ’s winters in Chamonix is. Doe dit echter niet zonder kennis, heb je geen bergsport ervaring ga dan op stap met een gediplomeerde berggids. Elk jaar vallen hier meerdere onfortuinlijke skiërs dood in de vele gletsjerspleten.

De Aiguille d'Argentiere

Vanaf de Aiguille du Midi lopen naast de Vallée Blanche verschillende hellingen voor doorgewinterde off-piste skiërs. Een droom voor extreem skiërs.

Het piste skiën gebeurt aan de andere kant van het dal. In de gebieden Flégère en Brévent. De liften gaan direct vanuit Chamonix omhoog. In deze gebieden heb je een fantastisch uitzicht op de Aiguilles de Chamonix en de hoge Mont Blanc. Voor gevorderde piste skiërs zijn de zwarte pistes van de Brévent zeker een aanrader.

Maar ironisch genoeg is de trots van de vallei niet de Brévent of de Flégère boven Chamonix. Nee, de plek waar het gebeurt is de ‘Grands Montets’ onder de enorme Aiguille Verte boven het dorpje Argentiere. Een mooi en pittig gebied. Om hier lekker naar beneden te komen is het soepel skiën van rode en zwarte pistes wel vereist. De mooiste pistes liggen helemaal bovenaan het gebied. Twee fantastische zwarte runs die werkelijk door het hooggebergte voeren. Ontelbare couloirs en off-piste hellingen (pas wel op: glestjerspleten) maken het verhaal af. Het is ook in dit gebied dat berggidsen en skileraren in Frankrijk hun examens afleggen. Het enige nadeel is dat om op de top van de Grands Montets te komen elke reis met de lift apart betaald moet worden, een flink dure aangelegenheid voor een aantal extra runs. En de skipas voor de rest van het gebied is al niet bepaald goedkoop. Maar ja, Chamonix is gewoon flink aan de prijs.

Heerlijke poeder achter de Grands Montets

Is dat allemaal te ruig, te heftig of teveel poe-ha, dan kun je terecht in het kleine skigebiedje van Le Tour, Domaine de la Balme, kernwoorden voor dit gebiedje: heel veel sneeuw, rustig en familie. Als je dus geen zin hebt in drukte dan ben je hier aan het juiste adres, bovendien zijn de pistes niet minder mooi dan in de andere gebieden. Dit gebiedje is ook een geheimtip voor hen die geen elleboogwerk willen gebruiken om wat poeder te scoren.

Als je eenmaal moe bent geskied dan kun je je ’s avonds helemaal uitleven in Argentiere en Chamonix, après-ski met een Engels trekje. Je kunt tot de late uurtjes doorgaan in de verschillende bars, discotheken en night-clubs. Maar maak het niet te laat als er verse sneeuw is voorspeld want ondanks dat de liften meestal om half negen opengaan staat er op dagen met ‘verse sneeuw ‘ al een rij om half acht, en soms nog eerder.

Chamonix is een gebied waar je zeker een keer geweest moet zijn, het is honderd procent winter- en bergsport. Een wintersportgebied waar je niet omheen kunt.

Fantastisch skiën met beroemde noorwanden op de achtergrond