Anton.

December 2011

Scratch de poederhond

Genieten van de sneeuw is niet alleen aan mensen voorbehouden. Iedereen die honden in de sneeuw tegenkomt weet dat deze viervoeters gek zijn op dit witte spul. Rennen, spelen en glijden is natuurlijk het mooiste wat er is voor die beesten.

Niet elke hond heeft echter het geluk ook regelmatig mee te mogen met skiën. Mijn hond ‘Scratch’ wel. Niet in een skigebied natuurlijk, want dat is logischerwijs verboden, te gevaarlijk. Maar als wij er toerskiënd op uit trekken dan mag Scratch regelmatig mee. Hij is als een jonge hond zo blij als hij ziet dat de ski’s de dakkoffer ingaan en hij mee mag in de auto. Eenmaal op de berg van bestemming aangekomen rent hij vrolijk heen en weer.

Als we na de klim, die Scratch zeker zo’n drie keer aflegt, boven aankomen is hij de ongeduld zelve. Als we er te lang over doen om ski-klaar te zijn dan begint hij hard te blaffen en trekt ons met zijn bek de helling in. Want hij wil dan slechts één ding en dat is keihard achter ons aanrennen. Eenmaal moe gerend, springt hij snel de auto in. Eenmaal thuis hebben we een aantal dagen geen hond meer aan hem, hij ligt dan bijna in de houtkachel. Als hij in slaap valt keft hij zachtjes in zijn droom en bewegen zijn poten alsof hij een besneeuwde helling afrent. Ook honden dromen dus over poeder. Scratch, mijn poederhond, in ieder geval wel.

“Ook honden dromen dus over poeder. Scratch, mijn poederhond, in ieder geval wel.”