Anton.

Februari 2015

Zeven ergernissen van een skileraar

De skileraar is altijd vrolijk. Hij of zij staat altijd klaar om de kleine jongens en meiden een geweldige week te geven. ‘s Ochtends bij het opvangen vertelt hij de ouders wat de plannen zijn voor de dag. ‘s Middags gaat hij met ze eten. Na een valpartij heeft een snoepje paraat om de ongelukkige weer op te vrolijken. Er worden groepskreten verzonnen en ieder kindje wil het liefst naast de skileraar in de lift zitten. Maar soms, heel soms, kan een skileraar zich ook ergeren. We zijn eigenlijk net mensen.

*Verkeerd aangeklede kinderen
Verzin het maar. We hebben alles al een keer langs zien komen. Kleding die veel te groot of juist veel te klein is. Ouders, geen enkel kind vindt het leuk om als een soort vlieger te fungeren als het een beetje waait of met blote benen te zitten wanneer we in de gondel omhoog gaan. Zorg ervoor dat het past. Oh ja, geen katoenen shirts, want ook kinderen zweten. En die ademen ook bij kinderen dus niet.

*Fleece of wollen handschoenen
Even een aparte vermelding waard. Kinderen met handschoenen van fleece of wol. Dat gaat een dag goed, namelijk als het lekker zonnig is en niet al te koud is. Maar... geef die kids gewoon normale handschoenen, want die zijn wel warm genoeg wanneer het vriest, waait, of sneeuwt. Dat schijnt het namelijk nog wel eens te doen in de bergen en het scheelt mij weer om de honderd meter handen warm blazen.

*Kids droppen en wegwezen
Doe het niet. Blijf niet apathisch staan kijken naar het klasje. Denk niet dat het beter is voor je zoon of dochter als je er even bij blijft staan. Onze ervaring is dat ze dan helemaal niet stoppen met huilen en dat het dan inderdaad op een gegeven moment beter is om je zoon of dochter weer mee te nemen. Wij moeten ook door met de les. Afgeven bij ons, een aai over de bol, veel plezier en tot vanmiddag. Dat is voldoende. Huilende kinderen lachen allemaal weer na maximaal vijf minuten.

*Lunch
Het is simpel. Of bonnen voor de lunch meegeven en lunchen in het restaurant of ophalen en lekker ergens gaan picknicken. Mee lunchen in het restaurant, maar geen bonnen meegeven is niet echt een optie. Het gaat namelijk van ons loon af. En aangezien skiles geven over het algemeen op financieel gebied niet de meest verstandige carrièrekeuze is,hebben we dat liever niet.

*Niet iedereen kan de Gästerennen winnen
Tuurlijk, we weten dat ieder kind net zo goed is als Hermann Maier en Alberto Tomba samen, maar goed, zelfs dan kan er maar één iemand de wedstrijd winnen aan het einde van de week. We hebben dit al geprobeerd op te lossen door een stuk of acht derde prijzen uit te reiken, maar word niet kwaad op ons als je zoon of dochter niet met die gouden plak thuiskomt.

*Neem ze mee in de lift
Stoeltjesliften en kleine kinderen hebben een beetje een haat-liefde verhouding. Aan de ene kant is het veel prettiger om de kids op te moeten rapen uit de sleeplift, maar een stoeltjeslift heeft ook z’n nadelen. We hebben namelijk jullie hulp nodig. We kunnen namelijk niet naast alle kinderen tegelijk zitten. Het helpt dus heel erg als je op je rit naar boven zo’n kleintje naast je neemt en een oogje in het zeil houdt.

*Après-ski? Ophalen!
Ja, we weten dat de après-ski om een uurtje of vier begint, maar laat dat nou net het tijdstip zijn dat de lessen echt afgelopen zijn en we verwachten dat uw zoon of dochter weer wordt opgehaald. We zien het niet echt zitten om met uw kind op zoek te gaan naar z’n ouders. Want geloof ons, het is een nogal gênante situatie als we die tussen twee rondjes Jägermeister door komen brengen.

Maar goed, we willen niet al te zeurderig overkomen. We weten dat u op uw werk te maken heeft met deadlines, vervelende klanten, misschien zelfs wel op een treurig bedrijventerrein zit, dus wie zijn wij om te klagen? En gelukkig overtreffen de leuke ervaringen ruimschoots deze ergernissen, zeker als we een dikke fooi krijgen aan het eind van de week!