Anton.

Februari 2015

Wintersport in Ost-Tirol

De naam Tirol is voor veel mensen synoniem aan wintersport. En Osttirol hoort evengoed bij Tirol. Osttirol is namelijk een district van de deelstaat Tirol. Het zal dan geen verrassing zijn dat je hier prima kunt wintersporten. Dit district heeft in totaal meer dan 350 kilometer aan skipistes, verdeeld over een paar rustige en gezellige skigebiedjes. Ideaal voor wintersporters die naar rust op zoek zijn of met de familie op wintersport gaan. Ook vinden langlaufers en toerskiërs hier enorm veel hellingen naar hun gading.

Osttirol ligt aan de ene zijde tegen het ruige en mooie Hohe Tauern massief, en ligt aan de andere kant midden in de Lienzer Dolomieten. Veel skigebieden liggen relatief hoog. In Osttirol heb je namelijk niet minder dan 241 bergen die hoger zijn dan drieduizend meter. Een fantastisch panorama is bij deze dus gegarandeerd als je op de lange latten staat in een van de skigebieden in deze regio.

Skigebieden
Het meest bekende gebied van Osttirol is zonder meer Kals-Matrei. Maar naast dit skigebied heeft Osttirol meerdere leuke en rustige gebieden waar je verzekerd bent van een rustige en ‘gemütliche’ wintersport. Naast de ‘zonzekere’ stad Lienz, de grootse stad in Osttirol liggen twee leuke skigebiedjes, Hochstein en Zettersfeld. Samen bieden deze gebieden 40 kilometer aan pistes, ideale gebiedjes voor families dus. Rust gegarandeerd. Op dagen met verse sneeuw kun je hier uren van de ongespoorde poeder genieten. Zelfs dagen na een dump vind je hier nog vers terrein. En als je toerskibindingen op je ski’s hebt, kan het lonen een klein stukje omhoog te hiken. Fantastisch mooi terrein. Dat kleine gebiedjes vaak erg mooie pistes hebben, wordt ook hier weer eens bewezen, Zettersfeld heeft een prima wereldbeker piste! De 2,7 kilometer lange rodelbaan in Hochstein is ook heel erg de moeite waard.

Freeriders en freestylers
Een ander interessant gebied is Hochpustertal Sillian, dat ruim 20 kilometer aan leuke pistes heeft. Maar dit gebied komt helemaal tot zijn recht bij freestylers dankzij een goed onderhouden en mooi snowpark. Het is echter niet alleen in het snowpark waar je je hier helemaal kunt uitleven, ook naast de pistes is er voldoende te beleven. Het off-piste skiën in dit gebied is namelijk fantastisch. Het uitzicht vanaf de off-piste afdalingen is zeer de moeite waard, maar dat is geen verrassing in Osttirol.

Klein en tegelijk groot genoeg voor families
Het skigebied Brunnal heeft 52 kilometer aan skipistes en is daarmee groot genoeg om lekker te kunnen skiën en compact genoeg zodat kinderen al snel op eigen kracht door het skigebied kunnen ronddolen. Wederom dus een rustig familiegebied. Je zult hier weinig Nederlanders tegenkomen, en sowieso is het een rustig en zeer gemoedelijk gebied. Wachtrijen zijn hier nog niet uitgevonden, terwijl er al wel aan nieuwe en verbeterde infrastructuur gewerkt wordt. Zo brengt een heuse verwarmde zespersoonslift je omhoog in dit gebied.

One-lift wonders
Ben je opzoek naar one-lift wonders dan ben je ook op het goede adres in Ost-Tirol. Een gebiedje als Golzentipp in Obertilliach is met 16 kilometer aan pistes niet groot, maar voor de eerste schreden op wintersportpad groot genoeg. Het gebiedje ligt boven een mooi winters dorpje en is daarmee ultiem ski in, ski out. Ideaal voor als je met de allerjongsten de pistes op wilt. Veel meer heb je dan toch niet nodig.

Langlaufen en toerskiën
Voor wintersporters die graag op de langlaufski’s staan is Osttirol het einde. Met ruim 400 kilometer aan langlaufloipes heb je hier wekenlang langlaufplezier. Hou je van lichamelijke inspanning, maar heb je er wel graag een mooie afdaling bij, dan is toerskiën een echte aanrader. Een groot deel van dit gebied is nog onaangeroerd en wild. Ideaal voor mooie toerskitochten in die diepe natuur. Waar je in de Lienzer Dolomieten tussen fantastische rotstorens van mooie kalksteen skiet, kun je ook kiezen voor het hoogalpiene terrein rondom de Grossglockner. Kortom een ideaal gebied voor toerskiërs. Vanaf december tot eind mei kun je hier de toerski’s onderbinden. Midden in de winter is het toeren rondom de Lienzer Dolomieten ideaal met vaak goede sneeuw. Later in het seizoen zul je de beste sneeuw vinden in het Defereggental. Lokale berggidsen bieden mooie trips aan en weten de beste sneeuw te vinden.

Rust en natuur
Kortom wintersporters die niet per definitie op zoek zijn naar honderden kilometers pistes, maar die liever in alle rust op strak geprepareerde pistes of in ongespoorde poeder skiën, zijn in Osttirol op het juiste adres. Hier kun je helemaal tot rust komen en dat is toch ook het doel van wintersportvakantie?