Anton.

Februari 2015

Studeren is leuk, wintersport is nog veel leuker!

Studeren is leuk, maar wintersport is nog veel leuker. Lekker met een groep vrienden op wintersport tussen de tentamens en stages door. Maar dat moet financieel natuurlijk wel mogelijk zijn. Wintersport is niet goedkoop en als student ben je niet rijk. Gelukkig zijn er aanbieders die helemaal gespecialiseerd zijn in studentenreizen. Deze organisaties bieden vaak zeer goedkope reizen aan waar alle beslommeringen van een reis zijn geregeld. In Nederland is Husk veruit de grootste aanbieder. Je stapt in de bus, komt direct in de sneeuw aan en er rest je niets anders dan lekker wintersporten en feesten! Je hebt de keuze om te chillen, te feesten of de pistes af te knallen. Hoe jij het wilt. Niets staat een unieke tijd met je vrienden in de sneeuw in de weg!

Top 5 studenten wintersport bestemmingen
Niet elk gebied is een goed studentengebied. Want wees nou eerlijk, in een klein familiegebied valt weinig lol te beleven. Een goed studentengebied moet aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste moet het skigebied uitgebreid zijn. Veel mogelijkheden voor elk niveau. Want ‘in de kracht van je leven’ wil je natuurlijk wel lekker kilometers maken. Verder moet het gebied niet al te duur zijn. Iets kleinere appartementjes neem je als student op de koop toe, toch? Tot slot, en verre van onbelangrijk, moet het gezellig zijn. Want goed feesten na het skiën of boarden hoort erbij. Met drank voor acceptabele prijzen en een goede sfeer. Wij hebben een top vijf gemaakt van ideale studentenwintersportgebieden.

Val Thorens
Val Thorens is een begrip bij Nederlandse wintersporters. Logisch, het is namelijk een van de dorpen van het skigebied Les Trois Vallées. Meer dan 600 kilometer aan piste liggen voor je klaar! Val Thorens is het ultieme ski-in/ski-out gebied. Het speciaal voor wintersporters gebouwde dorp ligt echt midden in het skigebied. Genoeg pistes voor iedereen, van eenvoudig blauw en groen tot pikzwart. Door de grote hoogte ben je in dit gebied zeker van sneeuw van eind november tot de sluiting van het gebied. In Val Thorens is het aanbod aan après-ski voor Franse begrippen enorm. Op de pistes zelf heb je de beroemde “Folie Douce” en de meer op Nederlanders gerichte 360° bar. Ideaal om een dag op de piste af te sluiten. Eenmaal in het dorp heb je verschillende mogelijkheden om uit te gaan. Net na de sluiting van de pistes in de vele bars, tot in de vroege uurtjes in de ondergrondse mega club “Malaysia”. Dit is een van de legendarische tenten van Val Thorens, een echte aanrader. Wie zin heeft in echt Nederlandse après-ski kan niet om après-ski bar van “Le Monde” heen.  

Mayrhofen
Mayrhofen is de hoofdstad van de beroemde Zillertal vallei. Stad is misschien een groot woord, want Mayrhofen is een verzameling van aan elkaar gegroeide dorpjes. Centraal gelegen in het Zillertal is dit dorp ideaal om de vele pistes rondom te ontdekken. Twee snelle liften brengen je vanuit het dorp op de pistes. Met de Zillertaler Superskipas kun ook op de Hintertux Gletscher terecht, dus over sneeuwzekerheid hoef je je geen zorgen te maken. Over het feesten nog minder, want Mayrhofen is een van die typische Oostenrijkse après-ski dorpen. Aan het eind van de middag als iedereen moe geboard of geskied is, lopen de straten van Mayrhofen vol op weg naar de “Ice Bar” en de “Bruck ‘n Stadl”, de twee meest beruchte après-ski tenten van dit gebied.

Les Deux Alpes
Je wilt genoeg pistes, sneeuwzekerheid, après-ski, betaalbaarheid en een Nederlandse sfeer? Zoek niet verder en kies voor Les Deux Alpes. Het skigebied met de vele pistes en een gletsjer op 3600 meter behoeft waarschijnlijk geen introductie meer. Maar het houdt niet op in Les Deux Alpes na het skiën of boarden. Zeker in ‘Village 1800’ niet, een stukje Nederland in Frankrijk. De beruchte après-ski bar heet ‘De Prins van Oranje’. Nou dan weet je het wel. Als je zin hebt in feesten zonder zo’n Nederlands sausje, dan zijn er genoeg mogelijkheden in het dorpscentrum van Les Deux Alpes zelf, waar het in verschillende bars en disco's vooral, typisch Frans, laat in de avond goed los gaat.

St. Sorlin d’Arves
Volgens jullie is Frankrijk alleen maar beton en hoogbouw? Kijk dan eens naar St. Sorlin d’Arves. Een mooi dorpje midden in de indrukwekkende Franse Alpen. Met een aanbod van ruim 300 kilometer aan pistes heeft dit gebied iedereen meer dan genoeg te bieden. Dit is een relatief rustig gebied, waar je de pistes vaak voor jezelf alleen hebt. Verwacht hier geen overdreven après-ski. Je gaat naar dit gebied vooral om te wintersporten. Maar, dat wil niet zeggen dat er geen après-ski is. In “La Grotte du Yeti” en de “Avalanche” is het elke dag feest. En als je na de sluiting van deze après-ski tenten nog niet genoeg hebt, kun je naar “d’Sybelles”, de lokale discotheek.

Risoul
In de zonnige en sneeuwrijke Zuid-Franse Alpen ligt het dorpje Risoul in het skigebied van La Fôret Blanche. Dit skigebied heeft een uitgebreid aanbod aan skipistes en heeft het grote voordeel dat ook beginnende wintersporters het hele gebied kunnen doorkruisen via leuke blauwe pistes. Ben je een echte baas op de piste, maak je geen zorgen: genoeg zwarte afdalingen en mooie poederafdalingen. Het snowpark van Risoul hoort bij de allerbeste ter wereld, dus als jij een sprong niet schuwt... Na het skiën is het gezellig in Risoul, denk aan de op Nederlanders gerichte Grotte du Yeti waar het dak er altijd helemaal af gaat. Of aan een van de vele barretjes of tentjes die aan de piste liggen. Een mooie meevaller van het gebied Risoul is de prijs van de consumpties, zeker voor Franse begrippen.

Mini of midweek
Is een volle week wintersporten nog te duur, of kost het te veel tijd, dan kun je ook denken aan een midweek, of ‘mini-ski’. Deze korte trips worden onder andere aangeboden naar het grote Val Thorens en het zeer goedkope La Joue du Loup.

Mini of midweken zijn goedkoper maar niet minder leuk! Als je een beetje zoekt tussen de verschillende aanbiedingen voor midweken, is het soms zelfs mogelijk om evenveel dagen te skiën terwijl je minder dagen weg bent. Na een nacht in de bus rol je zo de pistes op, om op de laatste dag moegeskied of -geboard de bus weer in te klimmen. Over efficiëntie gesproken! Het voordeel van een midweek is ook nog eens dat het vaak zeer rustig is op de pistes.

In een mini-ski pak je vaak het weekend mee, met natuurlijk twee grote voordelen: het is veel goedkoper dan een volle week en omdat het weekend is kost het je amper vrije dagen. Voor weinig geld, en met weinig tijd, zit je toch even lekker in de sneeuw. Eigenlijk is er geen reden om het niet te doen. Misschien is er één geldige reden, en dat is dat het nog leuker is om toch een volle week boeken...