Anton.

Februari 2015

Alles wat je wilt weten over rugzakken

Sommige skiërs willen nooit een rugzak om als ze over de piste naar beneden knallen, maar soms is het wel erg makkelijk om een aantal spulletjes mee te kunnen nemen. Zeker als je ook nog eens buiten de piste gaat skiën of snowboarden, want dan is een goede rugzak zelfs een absolute must!

Kan je met iedere rugzak de berg op?
Uiteraard kan je met iedere rugzak de berg op, maar een goede skirugzak heeft een aantal kenmerken. Zo is een strap (een band) over je heup en over je borst heel prettig. Het houdt de tas goed op z’n plaats en wanneer je tas wat zwaarder is zorgt de heupband ervoor dat je niet al het gewicht op je schouders hoeft te tillen. Eigenlijk geldt dit alleen bij de wat grotere rugzakken. Bij een kleine rugzak zit die heupband er alleen maar om de tas op z’n plek te houden. Daarnaast is het uiteraard handig als je voldoende ruimte voor je spullen hebt en dat je rugzak in ieder geval waterafstotend is. Onthoud in ieder geval goed dat je in de stoeltjeslift te rugzak af doet. De straps kunnen blijven haken en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen!

Hoe moet een rugzak zitten?
Je kan natuurlijk veel verstellen aan een rugzak met de banden van de hengsels. Een goede rugzak sluit goed aan bij je rug. Daarnaast is een goede skirugzak niet te breed, zodat je je armen nog vrij van voor naar achter (en weer terug uiteraard) kan bewegen. Handig als je zo’n recht stuk moet prikken. Sommige rugzakken hebben zelfs maten. Want waarom zou iemand van 1,90 meter een XL-shirt dragen, maar wel dezelfde rugzak als iemand van 1.50 meter?

Off-piste skiërs en boarders doen er goed aan om een airbagrugzak aan te schaffen

Wat neem je mee in een rugzak?
De inhoud van een rugzak op de piste zou moeten bestaan uit een extra fleecetrui die je kan aantrekken als het wat kouder wordt, een extra goggle, een muts, misschien wat eten en drinken en een camera, dat soort zaken. Ga je buiten de piste skiën of snowboarden dan komen daar je schep, sonde en een EHBBO (Eerste Hulp Bij Bergsport Ongelukken) setje nog bij (de lawinepieper heb je uiteraard om je lichaam zitten). Sommigen rugzakken zijn uitgerust met een airbagsysteem.

Hoe groot moet een rugzak zijn?
De gemiddelde grootte voor rugzakken die je gebruikt als je gewoon een dag onderweg bent (zowel op de piste als buiten de piste) ligt tussen de 15 en 25 liter. Waarbij je uiteraard in de tas van 25 liter net even een energiereep meer kwijt kan. Een tas van 15 liter is over het algemeen prima voor gebruik op de piste, een tas van 25 liter voor gebruik buiten de piste.