Anton.

Februari 2015

Wat is een Retour D'Est?

De retour d'est is een bijzonder fenomeen. Het is bij ons nauwelijks bekend maar in de Zuidfranse en Italiaanse Alpen weten ze wel beter. Retour d'est, vrij vertaald "terugkeer uit het oosten", is een situatie met extreem zware sneeuwval als gevolg van een aparte luchtdrukverdeling.

Wat gebeurt er?
Normaal gesproken trekken lagedrukgebieden van west naar oost langs de Alpen, zo ook de Genuadepressie. Maar een Genuadepressie is niet zomaar een depressie, hij zorgt heel af en toe voor een tweede verrassing. Uit een ongebruikelijke hoek: het oosten.

Als de depressie lang genoeg blijft hangen stroomt de lucht tegen de wijzers van de klok tegen de Italiaans/Franse Alpenhoofdkam. Deze lucht is vaak vochtig, en omdat hij vanaf de laaggelegen Povlakte ineens tegen een muur van bergen botst krijg je sneeuwval, hele zware sneeuwval op het grensgebied van Italië en Frankrijk. Soms kan er meer dan twee meter sneeuw vallen in 24 uur tijd! Iets dat je in andere delen van de Alpen zelden tot nooit ziet.

Slecht voorspelbaar
Het vervelende is dat ze zo moeilijk voorspelbaar zijn want lang niet elk Genualaag krijgt dit voor elkaar. Op de tweede plaats treedt de retour d'est lokaal op. Het zwaartepunt ligt soms maar in een paar vierkante kilometer. Echte retour d'ests, (soms nemen ze sneeuw mee die meer wijdverbreid is) vallen echt op de Italiaanse/Franse grens. Dus grof gezegd van Aosta tot en met Piemonte, vooral die laatste pakt vaak erg veel mee.

Na een hevige retour d'est van nog geen 48 uur

Hoe verder richting Frankrijk (over de Alpenhoofdkam), hoe minder er valt. Het verschil is goed te zien in het gebied van Via Lattea. Als er in Sestriere een meter valt valt er in Montgenèvre vaak helemaal niets (en dat in één skigebied). Rond de Col Agnel, naast de Mont Viso (skigebieden Queyras) kan het ook echt spoken, en ook dan zie je dat in nabijgelegen gebieden als Ceillac (vaak nog net iets) en Vars (helemaal niets) de verschillen enorm zijn. In de Queyras wordt het dorpje Ville Vieille als grens gezien voor de retour d'est.

De sneeuw moet met vrachtwagens worden afgevoerd
Abriès ontwaakt na een hevige Retour D'est
Midden in een retour d'est, na 1,5 m sneeuw viel er nog 70 cm bij in een nacht
Vind je hier je 'fonteintje' nog maar eens terug
Diepe vederlichte Retour D'Est poeder