Anton.

December 2011

Willen skigebieden te vroeg open?

Elk jaar dezelfde stress!

Deze herfst was het een trieste bedoening met de sneeuw. Geen natuursneeuw en de temperaturen lieten niet toe dat sneeuwkanonnen al volop konden draaien. Bijna iedereen werd bang, maar de laatste weken hebben we gezien dat dat nergens nodig voor was. Maar een aantal vroege seizoensopeningen kwamen aardig in de knel. De vraag rijst, willen skigebieden niet te vroeg open?

Race voor publiciteit
​Seizoensopeningen zijn vaak ideale publiciteitsstunts. Zeker als je je als skigebied de deuren vroeg kunt openen. Het staat natuurlijk ook hartstikke mooi op de verschillende affiches: “Geopend vanaf .. november tot .. mei’. Maar hoe reëel is het eigenlijk dat skigebieden zo vroeg openen? Want als ik door het forum blader en posts van vorige jaren zie is het elk jaar hetzelfde liedje: ‘zal er op tijd genoeg sneeuw liggen?’.

Opening Val Thorens in 2010, meer dan goed

Op het randje
Het is natuurlijk ook op het randje om in november al open te willen als ‘niet-gletsjer’ gebied. Want sneeuw in oktober is ‘te vroeg’ maar sneeuw in november is opeens hard nodig. Natuurlijk kan er heel wat met sneeuwkanonnen gedaan worden, maar als het enkele graden te warm, zelfs met meerjarige gemiddeldes is het vaak ‘net aan’, is of als de luchtvochtigheid te hoog is dan kan er opeens geen sneeuw meer worden gemaakt.

Veel te vroeg?
​Is het willen openen in november gewoon niet te vroeg? Soms zijn de condities fantastisch maar regelmatig is het ook net aan. Bijna altijd komt het ‘net op tijd’ goed maar soms ook net niet, dat is dus hartstikke jammer voor iedereen die al gereserveerd heeft.