Anton.

December 2014

De Wanhoop over sneeuwtekort, terecht?

Het is me de decembermaand wel. Verschillende gebieden wilden vroeg openen maar hoge temperaturen en te weinig sneeuw gooiden roet in het eten. Openingen zijn uitgesteld of gebieden gaan maar ten dele open. Terecht dus dat veel wintersporters zich druk maken over hun vakantie in december en met de kerst. Of toch niet?

Vroeger alleen Franse gebieden
Het begon allemaal met de komst van sneeuwkanonnen. Eind jaren tachtig en in de jaren negentig hadden we een aantal slechte winters. Skigebieden gingen dat compenseren met kunstsneeuw, maar hielden het wel uit hun hoofd om begin december hun gebied te openen. Dat bleef voorbehouden aan een paar hooggelegen Franse skistations, vaak met een gletsjer zodat er altijd genoeg sneeuw lag.

Maar de tijd stond niet stil, er kwamen steeds meer sneeuwkanonnen en de besneeuwingstechniek werd steeds beter. Sinds het sneeuwarme seizoen 2006/2007 zetten skigebieden in op 100% dekking door kunstsneeuw om dit soort rampjaren nooit meer mee te hoeven maken. En toen dacht men: "Als we toch kunstsneeuw hebben waarom dan niet eerder openen? Goed voor de werkgelegenheid, en het seizoen wordt een stuk langer waardoor de inkomsten toenemen".

En zo geschiedde. Tegenwoordig wordt begin december de ene na de andere seizoensopening feestelijk ingeluid tegen vaak aantrekkelijke prijzen. Iedereen blij. Wat men alleen vergat is dat de natuur zich niet altijd aan de kalender houdt. December is en blijft voorseizoen, het zeewater dat de sneeuw moeten genereren is nog warm dus ook de temperaturen liggen vaak hoger dan in januari. Bovendien ligt er nog geen onderlaag van sneeuw.

Vaak komt het net goed
Maar, met kerst, de eerste echt drukke week, is het opvallend vaak goed gegaan. Soms lag er al voldoende sneeuw, of de sneeuw viel vlak voor kerst waardoor de condities in de kerstweek alsnog prima waren. Nu we dit jaar wel heel lang op de sneeuw moeten wachten werd ineens pijnlijk duidelijk dat die geslaagde kerstweken misschien meer met geluk te maken hebben dan dat we er 'recht' op hebben.

Sneeuwzekerheidspagina
De klimatologie zegt dat eigenlijk ook, dat is een van de redenen is dat we afgelopen zomer met sneeuwzekerheidspagina's zijn gestart. Aan de meest populaire skigebieden is een sneeuwzekerheidsbeschrijving toegevoegd, en we hebben aan de maanden een percentage toegekend. Dit alles om antwoord te geven op een van de meest gestelde vragen op ons forum: "Welke sneeuwcondities kan ik wanneer verwachten op mijn bestemming?"

Beschrijving
We nemen als voorbeeld Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental in Tirol. Dit gebied reikt van 620 tot nog geen 2000 meter hoogte. Dat spreekt niet echt in het voordeel van een sneeuwzekere bestemming. In de beschrijving lees je echter dat de grasondergrond en de ligging aan de noordkant van de Alpen helemaal niet slecht zijn. Hoogte zegt dus niet alles, en niet alleen in Tirol.

Percentages
Vervolgens hebben we aan iedere maand handmatig een sneeuwzekerheidspercentage toegekend. Deze geven de kans op goede sneeuwcondities in het skigebied. Deze zijn natuurlijk per definitie arbitrair. Daar zijn we ons van bewust en we hangen niet de alwetende uit, maar met de plaatselijke kennis van ons team, de ligging en expositie van de hellingen en de meteorologische eigenschappen van het gebied zijn wij ervan overtuigd een goede indicatie te kunnen geven van de sneeuwzekerheid.

Hoe lager het percentage, hoe meer het gebied afhankelijk is van kunstsneeuw. Die witte banen in een groen landschap hebben met natuurlijke sneeuwzekerheid natuurlijk niks te maken, maar omdat pistecondities wel mede van kunstsneeuw afhankelijk zijn tellen we hem mee in de beoordeling.

Welke maand?
Tot slot gaan we in op de wintermaanden. Wat is de beste maand om te gaan? En dan komen we terug op waar ik dit artikel mee begonnen ben. In december is voldoende sneeuw dus niet vanzelfsprekend, en zeker niet in Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental.

Kortom
De sneeuwzekerheidspagina's geven je houvast wat je op een bestemming mag verwachten, en je kunt dat meenemen in je overwegingen bij een gebiedskeuze. We blijven er wel op hameren:  ieder seizoen is anders en het weer laat zich niet in gemiddeldes vangen. Soms valt het mee, soms valt het tegen. Dat bleek deze maand wel weer.