Anton.

Februari 2015

Groots en sneeuwzeker: Alpe d'Huez

Alpe d’Huez is een geweldig en groots gebied, en heeft in Nederland en België niet de bekendheid die het verdient, tenminste niet als skigebied. Dit gebied biedt namelijk werkelijk elke skiër van elk niveau en elke leeftijd waar voor zijn skipas. Zo heb je geweldige zwarte pistes, die beroemd en berucht zijn. Maar ook kinderen kunnen hier rustig leren skiën op de zeer sneeuwzekere zonnevlakte boven Alpe d’Huez. En ben je opzoek naar poeder? L’Alpe heeft meer freeride mogelijkheden dan heel veel andere grote gebieden? Een Freestyler? De parken van dit gebied zijn internationaal beroemd.

Kindvriendelijk
De Alpe is zeer kindvriendelijk. Het gebied heeft meerdere goede skischolen. Natuurlijk de beroemde rode pakken van de ESF en de blauwe pakken van de ESI. Beide scholen zijn erg goed met kinderlessen. Nederlandse lessen zijn (met geluk) mogelijk, maar de leraren die met de kinderen meegaan zorgen sowieso voor een geweldige les, ook als er geen Nederlands wordt gesproken. Alpe d’Huez is een internationaal skidorp en dat weten de ski-instructeurs ook. Geen enkel probleem op dit vlak dus. De hoge eisen aan de skileraren in Frankrijk zorgen er ook voor dat de kindereen op een leuke en speelse manier snel goed leren skiën en dus snel met de ouders de berg op kunnen. Wie weet, na een aantal seizoenen, wel voor een afdaling door de Tunnel. Zijn de kids nog te jong voor de skischool dan kun je je kinderen bij de leuke en gezellige crèche achterlaten zodat je ook lekker samen wat kunt skiën.

Groots
Alpe d’Huez hoort bij de grootse skigebieden. Natuurlijk met maar liefst 250 kilometer aan pistes. Maar de pistes in dit gebied zijn ook nog eens echt uitgestrekt. Je kunt tochten maken van dorp naar dorp. Als je wilt ski je tussen de mooie dennenbomen, of je skiet juist tussen de gletsjers in het echte hooggebergte. Dit alles kun je op verschillende niveaus doen. Alleen de allerhoogste top is weggelegd voor gevorderde skiërs, maar een uitstapje met de lift naar de Pic Blanc is ook voor mindere skiërs een aanrader. Want, wat een panorama. Van de Mont Blanc tot de Meije boven La Grave een geweldig uitzicht op deze beroemde bergtoppen. 

Sneeuwzeker
Alpe d’Huez hoort bij de sneeuwzekerste gebieden van de Alpen. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste de hoogte. Al vanaf begin oktober worden de hoge toppen (en pistes) van het skigebied wit. Deze sneeuw blijft zeker op de Pic Blanc regelmatig liggen. Maar eenmaal naar de winter toe pakt dit gebied sneeuw me vanuit het westen (logisch), noordwesten en zelfs gedeeltelijk vanuit het zuiden. Misschien ligt het gebied nooit in de hardste neerslagzones (alhoewel…) bij bijna elke storing dat het sneeuwt in de Franse Alpen sneeuwt het in Alpe d’Huez. Mocht de natuursneeuw tegenvallen, wat het eigenlijk nooit doet, dan heeft dit gebied een enorm aantal sneeuwkanonnen klaar staan op het tekort op te vangen. Ook de beroemde en beruchte Sarenne is dit jaar voorzien van sneeuwkanonnen zodat ook het zuidelijk gelegen einde van deze beroemde piste tot laat in het seizoen kan openblijven.

Uitdaging en freeride
Naast dat je hier genoeg sneeuw vindt en dat kinderen en beginners hier goed uit de voeten kunnen, je vindt hier meer dan genoeg uitdaging. Want je vindt hier geweldige zwarte en mooie rode pistes. Iedereen die een keer de Tunnel heeft gedaan vergeet dat nooit meer bijvoorbeeld. En ’s middags met laagstaande zon de Sarenne afdalen is ook zo’n ‘one of a lifetime’ moment. Zoek je liever off-piste? neem dan een lokale gids in de arm en laat je verrassen door de vele geweldige off-piste afdalingen die dit gebied rijk is. Off-piste waar gerenommeerde off-piste gebieden stikjaloers op zijn. En het leuke? Hier vind je vaak ongespoorde poeder. Laten we het dan nog even over de freestyle parken hebben. Hier vind je veilige parken van elk niveau. Om ‘voor de leuk’ een keer een sprongetje te wagen. Tot de parken waar je van goede huizen moet komen om de sprong aan te durven. Goed onderhouden, strak en een geweldige opbouw van moeilijkheidsgradaties. Zoals het hoort zeg maar!

Leuk dorp
Laten we eerlijk zijn het dorpje Alpe d’Huez is geen extreem romantisch chaletdorpje. Daar is dit dorp te groot voor geworden. Maar hé, dat zijn maar heel weinig wintersportdorpjes. Het dorpje leeft en is gezellig. De vele internationale bezoekers zorgen voor een leuke en aangename après-ski. Van een biertje drinken na het skiën tot de meest spannende en exclusieve clubs alles is hier mogelijk. Eten en drinken? Dat is hier ook al geen probleem. Accomodatie, in alle soorten en maten en prijsklasses. Kortom Alpe d’Huez is werkelijk een gebied voor iedereen. Een echte aanrader.