Anton.

December 2014

Top 10 Après-ski

Oostenrijk is al jaren het favoriete vakantieland voor Nederlandse wintersporters. Daarbij zal het ongetwijfeld meespelen dat de kwaliteit van de liften, hotels en restaurants prima is en dat de prijs-kwaliteit verhouding goed in balans is, maar wij vermoeden dat de après-ski een grotere rol speelt dan iedereen denkt. Want nergens in de Alpen gaat het dak er zo af als in Oostenrijk. Van alle skigebieden uit deze top tien liggen er maar liefst negen in Oostenrijk! Het is wel duidelijk waar de Nederlandse wintersporters graag te vinden zijn. Je zou je bijna gaan afvragen waarom après-ski eigenlijk geen Oostenrijks woord is.

1) Ischgl
Het Ibiza van de Alpen staat op de eerste plaats in deze top tien. Het dorp in het Pazauntal trekt zelfs weekendgangers uit München die komen stappen en de berg niet eens op gaan. Met een groot aanbod van veel verschillende après-ski tenten kan je hier je hart ophalen. Op de berg in de Paznauner Taja en in het dorp in tenten als de Kuhstall en de Schatzi om diep in de nacht af te sluiten in de Pacha of de Trofana Arena.

2) Sölden
Het langgerekte dorp in het Otztal heeft een naam hoog te houden bij wintersporters. Het skigebied is top, maar de après-ski is misschien nog wel beter. Je vindt hier een goede combinatie tussen après-ski op de berg (bijvoorbeeld Philipp of de Obstlerhütte) en de meer uitbundige tenten in het dal, zoals de Alm Rausch met alle Nederlandstalige meezingers of Schirm Bar.

3) Mayrhofen
De Nederlandse enclave in het Zillertal doet iedere winter weer flink van zich spreken. Mayrhofen is een goede optie als je na een dag skiën het dak eraf wilt laten gaan. Begin op de berg bij de Pilzbar. Als je er al lekker inzit pak je de Penkenbahn naar beneden (in dit geval is het ontbreken van een dalafdaling dus echt een voordeel) en top je het af in tenten als de Brück’n Stadl of de Icebar.

4) Obertauern
Het hoteldorp in het Salzburgerland is hoog gewaardeerd en dat heeft ongetwijfeld te maken met de aanwezigheid van de Lurzer Alm en de Edelweiss Alm. In de twee sfeervolle tenten (de eerste in het dorp, de tweede op de berg) vind je nog meer traditionele après-ski, terwijl het dak er wel afgaat. Je vindt hier ook een goede verhouding Duitsers, Oostenrijkers en Nederlanders.

5) Westendorf
De Skiwelt Wilder Kaiser/Brixental is al populair bij Nederlanders, maar Westendorf gaat nog even een stapje verder. Het zal ongetwijfeld met het uitgebreide après-ski aanbod te maken hebben. Veel sfeer, veel Nederlandse muziek en veel drank vind je onder andere in de Moskito en de Karatbar. Westendorrrruuuf, uit je dakkkkkiieeeee!

6) Hinterglemm
Hinterglemm wordt natuurlijk in één adem genoemd met Saalbach, maar dat deel van de tweeling vind je terug op de tiende plaats. Die zesde plek heeft Hinterglemm ongetwijfeld te danken aan de Goasstal, de absolute place to be in het gebied. Ook de Tanzhimmel doet goede zaken in de winter. Hinterglemm doet zijn reputatie eer aan met deze zesde plaats!

7) Sankt Anton am Arlberg
Freeride mekka Sankt Anton is overdag het terrein van gevorderde skiërs en freeriders. Maar in het dorp waar de moderne skitechniek is uitgevonden gaat vanaf een uurtje of vier het dak eraf. De Krazy Kanguruh en met name de Mooserwirt zijn de plekken waar je moet zijn als het dak eraf gaat. Het maakt het laatste stukje glijden van de Mooserwirt naar het dorp misschien wel meer risicovol dan die off-piste afdalingen!

8) Val Thorens
Vreemde eend in deze Oostenrijkse bijt is het Franse Val Thorens. Het dorp ligt hoger dan alle andere skigebieden in deze lijst en misschien dat daardoor de alcohol wat sneller inwerkt, want feit is dat je in ‘ValTho’ een goed feestje kan vieren. In tenten als Le Monde en Malaysia is het altijd druk en gezellig en tijdens de beruchte Dutchweek aan het eind van het seizoen is het drukker in de kroegen en tenten dan op de piste zelf.

9) Gerlos
Naast Mayrhofen is dit het tweede après-ski paradijs in het Zillertal. Heel veel Nederlandse wintersporters laten zich ieder jaar vollopen en feesten alle stress van het werken eraf in tenten als de CinCin, Little Londoner en Luigi’s Turbobar. Het publiek is over het algemeen Nederlands en de stemming vaak uitbundig. Gerlossssssssssss!

10) Saalbach
In het tweelingdorp van buurman Hinterglemm zal je wat meer Duits horen, maar dat neemt niet weg dat de Nederlandse wintersporters nog steeds goed vertegenwoordigd zijn in de après-ski. Waar we dan heen gaan? Nou, de Flying Hirsch gaat als zoete koek in de Bauer Schialm en de Hinterhagalm. Het is meer dan voldoende om helemaal los te gaan en al helemaal voldoende voor de tiende plaats in deze top tien!