Anton.

December 2014

Genieten in Ski Juwel!

Dit jaar hebben we een keertje niet voor een wintersport in een mega-skigebied gekozen. De wensen van de hele familie liepen nogal uiteen. Voor de kinderen wilden we Nederlandse leraren, opa en oma wilden af en toe skiën, af en toe wandelen, maar voornamelijk ook naar de kinderen kijken en wij...tja, wij vonden het allemaal wel prima zolang we nog lekker zelf ook wat kilometers konden maken. En dus lieten we de bekende gebieden met heel veel pistekilometers eens links liggen en kozen voor Ski Juwel.

Groot sinds twee seizoenen
Ski Juwel is een relatief nieuw gebied. Nou ja nieuw...de naam is inmiddels twee seizoenen uit, want toen werd de lift geopend die de skigebieden van Alpbach en het Wildschönau met elkaar verbindt geopend. De afgelopen twee seizoenen bleek dat de lift voor beide gebieden echt een grote meerwaarde is geweest. Dankzij de verbinding kwam het aantal pistes ineens boven de magische honderd kilometer aan pistes en werd het gebied interessant voor een veel grotere groep wintersporters. Het skigebied van Ski Juwel telt nu 47 liften en 109 kilometer aan pistes (overigens zijn die 109 kilometer aan pistes volgens de nieuwe manier berekent, volgens de oude methode kwam men in Ski Juwel zelfs op 145 kilometer aan pistes uit).

Het winterlandschap van het Wildschönau

Ondanks de 'groei' die bewerkstelligd is dankzij de nieuwe lift zijn beide dalen nog altijd een sprookje. Uitvalsbasis is Alpbach en laat dat dorp nou al eens uitgeroepen zijn tot 'het mooiste dorp van Europa'. Geen verkeerde plek om te verblijven, zeker wanneer het dal bedekt is met een witte deken van sneeuw. Of je nou in het Alpbachtal verblijft, of aan de andere kant van de bergkam, de sfeer en uitstraling is ongeveer hetzelfde. Dit zijn rustige, authentieke dorpen. Geen hoogbouw, veel accommodatie die nog in handen van de bewoners is en geen drukke en massale apres-ski, maar zeker locaties waar je een gezellig biertje kunt drinken.

Met de kids rodelen op de Schatzberg

Vanuit het Alpbach kun je twee kanten op. Of je gaat het gebied rond de 'huisberg' van Alpbach, de Wiedersbergerhorn, verkennen, of je pakt de verbindingslift richting het Wildschönau. We starten op de Wiedersbergerhorn. De sneeuw is nog in uitstekende conditie en de afdalingen zijn bij vlagen lekker uitdagend. Beginners hebben onder de flanken van de Wiedersbergerhorn niet zoveel te zoeken, die vinden juist heerlijke blauwe pistes onder de 1900 meter hoge Gmahkopf. Een van de lekkerste afdalingen is de dalafdaling richting het dorp. En zo zitten we toch ineens in de verbindingslift die je op de top van de Schatzberg afzet, midden in het gebied van Wildschönau.

Meer rode pistes
In dit gedeelte van het gebied vind je wat meer rode pistes. Niet te moeilijk, maar wel heerlijk om lekker op te cruisen. Doordat de pistes hier vrij breed zijn is het ook voor beginners een genot om hier te proberen om hun techniek naar een hoger niveau te tillen. We hebben 's middags afgesproken bij de Kogelmoos. Rondom deze gezellige hut liggen wat beginnersliften en de sfeer is hier perfect. Oostenrijk in optima forma. Naast de Kogelmoos zijn er nog 23 andere berghutten te vinden in Ski Juwel. 

Mooi Inneralpbach

Later in de week verkennen we nog het kleinere skigebied dat boven het dorpje Niederau ligt. Ondanks dat het gebied wat lager ligt, althans de toppen komen niet hoger dan 1621 meter is dit een heel gevarieerd deel van het gebied en beginnende skiërs en snowboarders hebben hier niet zo veel te zoeken. De pistes zijn hier lekker uitdagend. Bijkomend voordeel is dat het nét even wat rustiger is dan in het 'grote' deel van Ski Juwel. Je skiet ongeveer direct het dorpje in. In de gezellige après-ski van NIederau wordt opvallend veel Engels gesproken. Geen zorgen, het lijkt wel of de Schirmbarren onder aan de piste nog net even wat gezelliger zijn dan normaal. En misschien komt het ook wel omdat je normaal gesproken gewend bent dat er vooral Nederlands wordt gesproken en gezongen!

Perfect voor families
Na een week Ski Juwel maken we de balans op. Hoewel het gebied qua kilometer piste niet kan tippen aan andere grote Oostenrijkse kanonnen is het zeker een aanrader voor een week wintersport. Zeker wanneer je met de familie op pad gaat en je in gezellige, niet al te drukke dorpen wilt verblijven kun je hier zeker terecht. Alleen diegenen die iedere dag op andere pistes willen skiën, tja, die gaan zich in dit gebied niet thuis voelen. Wil je echter variatie en vind je het prima om een lekkere piste nog een keer te doen, dan zou Ski Juwel zomaar eens jouw skigebied kunnen zijn.