Anton.

Januari 2014

Le Grand Bornand, Parel in de Aravis

Frankrijk bestaat volgens vele wintersporters uit alleen maar ongezellige betondorpen en te dure restaurants. Dit beeld is ontstaan met slechts een paar skigebieden als voorbeeld. In de Franse Alpen liggen namelijk vele pareltjes die qua gezelligheid, prijs en sfeer zeker kunnen concurreren met Oostenrijk. Het skigebied van Le Grand Bornand is er daar één van.

Le Grand Bornand maakt deel uit van wat een overijverig PR-bureau het ‘Lake Ski’ heeft genoemd, naar het nabij gelegen meer van Annecy. Lake Ski bestaat verder uit de gebieden La Clusaz, Mingod en St.Jean-de-Sixt. Een wat meer Franse naam was meer op zijn plaats geweest, en zo dachten ook de uitbaters van skigebieden zelf erover. De skilift-maatschappijen noemen de verbinding van de gebieden dan ook Ski-Aravis, een stuk logischer. De Aravis is namelijk het bergketen waar de Grand Bornand middenin ligt.

Maar genoeg over de andere gebieden rondom Le Grand Bornand, want voor een week skiën heb je deze niet eens nodig. Het skigebied van Le Grand Bornand heeft zelf namelijk negentig kilometer aan pistes en is daarmee groot genoeg, zeker voor families. Dat er in Le Grand Bornand goed geskied kan worden moge alleen al duidelijk zijn aan het aantal top-skiërs die dit kleine dorpje heeft afgeleverd. In Vancouver kwamen er maar liefst acht wintersporters van het Franse team uit Le Grand Bornand. Het gebied heeft 44 pistes met een goede mix van alle moeilijkheidsgradaties. Deze pistes worden bediend door 32 liften. Naast deze pistes heeft dit gebied een snowpark dat bekend staat als een van de allerbeste in Frankrijk. Niet voor niets is freeski legende Candide Thovex in de Aravis opgegroeid. Maar buiten de geprepareerde pistes en de funparks denkt Le Grand Bornand ook na over de nieuwe rage van het freeriden. Een flink deel van de hoogste top van het gebied, de Mont Lechat, is gereserveerd voor freeriders (wel voor eigen risico, dus met pieps, schep en sonde). Buiten deze ‘Freeride area’ zijn er veel, heel veel, mooie open poedervelden en varianten te bedenken. Genoeg te doen hier dus voor de poederrijders.

Le Grand Bornand lijkt erg laag te liggen in vergelijking met andere Franse gebieden. Het hoogste punt ligt op ‘slechts’ 2100 meter. Maar dankzij het microklimaat in de Aravis, pakt dit gebied evenveel, zoniet meer sneeuw dan de hoger gelegen gebieden. Dit is ook te zien aan de openings- en sluitingsdata in dit gebied. Le Grand Bornand is elk jaar tot einde april geopend. Over sneeuw hoef je dan ook geen zorgen te maken.

Maar wat maakt Le Grand Bornand dan zo speciaal in vergelijking met andere Franse gebieden? Het dorp wordt een station-village genoemd, wat zoveel inhoudt als een skigebied dat vanuit een echt dorpje begint, iets wat in Frankrijk het vermelden wel waard is. Geen uit de grond gestampt station, maar een echt dorp, dat al bestond ver voordat wintersport geld in het laatje bracht. Dit geeft meteen gevoel en een knusse gezelligheid aan het dorp. Veel families wonen hier al generaties lang en dit heeft het grote voordeel dat deze locals trots en zuinig zijn op hun eigendommen en land. Hier vind je bijna geen uitgeleefde appartementen. De chalets zijn goed onderhouden en netjes, dit geldt ook voor de wegen, de winkels, voor alles eigenlijk. Geen Franse slag hier. Je voelt je soms eerder in Zwitserland.

Le Grand Bornand heeft het geluk gehad altijd vooruitziende (of juist conservatieve) burgemeesters te hebben gehad. Deze hebben ervoor gezorgd dat er nooit flats of andere hoogbouw gebouwd mocht worden. Hier vind je dus geen absurde flats of wintersportstudio’s waar vijf man het met maar 20 vierkante meter moet doen. Je zal hier dan ook geen week inclusief skipas voor weggeefprijzen vinden.

Ook boven het dorpje en in het gebied zelf ski je langs mooie oude (of moderne en eveneens mooie) chalets. Een echt winterwonderland. Alleen al daarvoor is het bijvoorbeeld de moeite om de lange Tête des Annes lift te nemen. De piste hieronder is enigszins saai, maar de oude chaletjes en het kerkje maken deze afdaling meer dan de moeite waard.

Het is niet alleen het dorp dat breekt met het stereotype beeld van Franse skigebieden. Ook de prijzen op de piste zijn gewoon normaal. Hier eet je lekker, op of naast de piste voor een prima prijs. De kwaliteit is ook gewoon hoe het hoort. Zeker het mooie houten restaurant bovenaan de Le Tarines sleeplift is een aanrader. Probeer hier zeker een van de lokale maaltijden zoals de tartiflette.

Iedereen die op zoek is naar een gemoedelijk, mooi en gezellig gebiedje en zeker ook wat pistes met flinke uitdaging zoekt, is in Le Grand Bornand aan het goede adres. Poederrijders die door de beelden uit de Aravis zijn gelokt doen er goed aan om het snel verspoorde La Clusaz links te laten liggen en de mooie hellingen (zonder poederstress) van Le Grand Bornand op te zoeken.