Anton.

Januari 2014

De tips om een zo cool mogelijke wintersporter te zijn

Iedereen wil het zijn: een coole wintersporter. De goede kleding, het goede materiaal en we willen de beste op de piste zijn. Helaas kan maar één iemand dat echt zijn. De rest moet het met mindere posities doen. Maar dan wil je dat nog wel met stijl doen. Een paar tips om ‘niet voor gek te staan’ op de pistes, want dan weet je zeker dat je het tijdens de après-ski wel kan vergeten.

advertentie
How to dress for the cold - Peak Performance» shop online

Kleding voorschrift
Hierbij geldt: hoe beter je skiet hoe cooler en opvallender je kleuren mogen zijn. Maar als jij in je fel-oranje pak honderd meter omhoog moet klimmen om je ski terug te halen na een val in een buckelveld dan weet je dat er over je gepraat gaat worden. Kleurtjes mogen, maar maak het niet te opvallend. Als je van plan bent onder liften door te skiën, maar je niveau is ‘net aan’, hou het dat ‘basic’. Felle kleuren als je de klapper van het jaar maakt, tsja….

Hou je ook aan de ‘erecode’ trek geen broeken met laag kruis en grote sweaters aan als je niet eens een ‘double lincoln’ kan, en als je niet weet waar ik het over heb, dan blijf je nog verder weg van deze kleding. Eigenlijk nog beter, zelfs als je dit allemaal wel springt, dan trek je gewoon normale kleding aan. Dan ben je pas ‘EPIC’!

Enne, ik zeg het er maar even extra bij, stop je broek nooit in je schoenen.

Taalgebruik
Praat normaal! Gebruik geen skitermen. Hippe woorden als ‘sharks’, ‘GNAR’, epic en ga zo maar door zijn uit den boze. Alleen de mannen van Salomon Freeski TV  kunnen deze woorden gebruiken omdat zij vaak de beste op de gehele berg zijn. En zij kunnen alles zeggen wat ze willen en zijn nog steeds cool. Zo is een klein hobbeltje op de piste ook geen ‘pillow’. Praat gewoon lekker normaal. Dat is pas cool.

Helm dragen
Twijfel je of een helm cool is? Stel je dan de volgende vraag: Ben jij een Franse skigids? Een Franse skileraar? Nee. Doe dan een helm op.

Skibril of zonnebril
Als je dus geen Franse skileraar bent dan heb je een helm op. Doe onder je helm een skibril en geen zonnebril of je moet een echte ‘extreem steil terrein’ skiër zijn. Dan mag dat wel. En het allerergste, waar je jezelf in alle gevallen voor moet behoeden, is een zonnebril onder je helm en op je helm je skibril. Fouter kan niet. Ook is het omgedraaid dragen van je skibril, je weet wel, je skibril achterop je muts, zeer ‘fout’. Je skibril heb je op als je skiet en niet daarna in de stad.

Kies de goede latten
Alsjeblieft pak de ski’s die bij je stijl en kunnen passen. Als je voornamelijk op de pistes skiet neem dan een piste ski en geen dikke freeride lat. Je bent trouwens wel übercool als je met dunne piste latjes wannabe freeriders met hun dikke planken voorbij knalt. Zorg in ieder geval voor ski’s waar jij het meest gelukkig van wordt. Ski’s of boards waar jij lekker op kunt knallen. Als je stoere planken koopt, maar je kunt deze planken niet aan dan zal iedereen dat zien. Laat die echte FIS ski’s lekker links staan. Eigenlijk heeft niemand, echt niemand, het naar zijn zin op die ski’s. Zeker niet als de condities niet top zijn.

Stop met klagen
Geen wax, slecht geslepen ski’s, slechte sneeuw, weinig zicht, koud, te warm, te droge sneeuw, te natte sneeuw. Een goede skiër of boarder maakt zich hier niet druk om. Die knalt gewoon overal naar beneden. Als je de hele tijd aan het klagen bent, dan moet je serieus eens denken aan een andere sport. Lekker binnen, waar de condities altijd hetzelfde zijn. Dan hoef je ook niet te klagen.

Maak je nergens zorgen om
De allerbelangrijkste tip is dat je je nergens zorgen om moet maken. En je vooral niets moet aantrekken van wat anderen vinden en al helemaal niets van lijstjes waar in staat beschreven wat je moet doen om cool te zijn op en nabij de pistes.