Anton.

Januari 2014

Chamonix, niet alleen voor de cracks!

Ruige bergen, super steile afdalingen en enorme gletsjers. Je zou van minder bang worden. Chamonix is de droom voor extreme wintersporters en daarmee ook voor de wannabe’s. Je zou denken dat Chamonix alleen maar leuk is als je fluitend van zwarte pistes of moeilijke off-piste afdalingen naar beneden knalt. Niets is echter minder waar. Chamonix heeft ook de minder (lees ‘niet’) extreme of gevorderde wintersporter heel erg veel te bieden. En, het allermooiste? Op de meer eenvoudige hellingen van het gebied heb je misschien nog wel het beste uitzicht op al die natuurpracht van het Mont Blanc massief.

Je moet er eens geweest zijn
Chamonix is echt zo’n plek waar je een keer geweest moet zijn. Het stadje –een dorp kunnen we het niet noemen- heeft iets heel bijzonders. Bergsport en skiwinkels zover het oog reikt. Luxe modezaken, juweliers en restaurantjes. In het centrum lopen veel wannabe wintersporters rond met de ski’s op de schouder en een bergsportgordel met allemaal ijzerwaar om. Dit zijn zelden ‘de echte mannen’ (m/v) deze zal je eerder met een afgetrapte spijkerbroek door de straat zien slenteren. Het is in Chamonix leuk om, met goed weer, op een terrasje te gaan zitten en te kijken wat er aan publiek aan je voorbij komt.

Het skiën en boarden
Maar je komt natuurlijk niet naar Chamonix om op terrasjes te zitten en mensen te kijken. Er moet geskied worden. Natuurlijk begrijpen we best dat je niet meteen zin hebt om die fantastisch mooie zwarte pistes van de Grands Montets of de Brévent af te skiën. Dat kan altijd nog wel een keer. Je wilt gewoon lekker knallen op niet al te steile pistes. Nou, dat komt dan goed uit, want dat is in Chamonix geen enkel probleem.

Le Balme (Le Tour)
Het skigebied van Le Balme maakt de verbinding tussen de dorpen van Le Tour en Vallorcine. Dit gebiedje zou ik bijna de geheimtip van het Chamonix dal willen noemen. Bijna iedereen skiet op de Brévent en de Flégère, maar niemand rijdt door tot boven in het dal. Dat is jammer om verschillende redenen. Ten eerste is de sneeuw in Le Tour ondanks de lagere ligging ongekend goed. Door de ligging aan het einde van het Mont Blanc dal vangt dit gebied ongekend veel sneeuw. Je kunt de sneeuwhoeveelheden in dit dorpje vaak verdubbelen in vergelijking met de rest van het dal, waardoor je zeker bent van een flink pak sneeuw.

Verder is dit het familie-skigebied van Chamonix met vele blauwe en eenvoudige rode pistes. Dit allemaal vanuit een rustig en mooi dorpje. Dat is wel wat anders dat het stadse Chamonix.

Voor wintersporters die eenvoudige pistes met een ongekend mooi uitzicht zoeken zijn de pistes boven het plateau van de Aiguillettes de Posettes een echte aanrader. Leuke blauwe en een speelse rode piste zijn ideaal om rustig (of keihard) te carven.

Ben je op zoek naar poeder maar hoeft het niet zo extreem als op de Grand Montets dan kan je in Le Tour ook je hart ophalen. Genoeg mooie en weinig steile hellingen waar het heerlijk ‘riden’ is. Met een stuk minder poederstress. Het enige nadeel van dit gebied is dat zelfs de meest ‘uitgeklede’ skipas nog steeds aan de prijs is voor een gebied van dit formaat. Maar je gaat sowieso niet naar Chamonix omdat het goedkoop is.

Les Houches
Als je na de lange klim over een indrukwekkende brug het Chamonix dal inrijdt, rijd je vrijwel meteen langs Les Houches. Als dit je bestemming is, vergeet de afslag niet want je kunt er zeker van zijn dat je ogen naar de indrukwekkende toppen van de Mont Blanc en de Aiguille du Midi worden getrokken. Wees niet bang dat je dit uitzicht moet missen want vanuit het gebied Les Houches heb je een ongekend uitzicht op het hele Mont Blanc massief. Het gebied van heeft iedereen veel te bieden. Beginners en licht-gevorderden zijn hier helemaal op hun plek.

Dit gebied is regelmatig het adres van internationale wedstrijden. De ‘Verte des Houches’ is een beroemde en beruchte afdaling die rustig skiënd helemaal niet moeilijk is. Een aanrader voor iedereen. Volgens veel wedstrijdskiërs is dit een van de allermooiste afdalingen op aarde. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit inderdaad een erg lekkere piste is.

Aiguille du Midi, Vallée Blanche
Je kunt er in Chamonix niet omheen. De Vallée Blanche. Vanaf de beroemde Aiguille du Midi lift (op zich al een aanrader) gaat er een fantastische off-piste afdaling over sterk vergletsjerd terrein terug naar het dal van Chamonix. Een van de mooiste off-piste afdalingen ter wereld. Daar is vriend en vijand het over eens. Deze afdaling is verre van moeilijk. Als je jezelf kunt redden op rode pistes en assertief bochten kunt draaien dan kun je deze afdaling aan. Let wel, doe deze afdaling alleen met een gediplomeerde gids om het risico van gletsjerspleten en lawines binnen de perken te houden. Maar deze afdaling hoort eigenlijk wel bij een vakantie in het dal van Chamonix. Een onvergetelijke ervaring. Ook voor lichtgevorderde  wintersporters. Informeer bij lokale gidsenbureaus voor de mogelijkheden.

Slapen, eten, drinken en feesten
In de hoofdstad van berg- en wintersport hoef je je nergens zorgen om te maken. Slaapplaatsen, restaurants, bars en discotheken genoeg. In elk dorp van in de vallei kun je terecht, van uiterst goedkope gîtes waar je samen met skibums de onbijtzaal zult delen tot de meest luxueuze hotels en natuurlijk alles er tussenin. Chamonix is niet goedkoop. Skipassen, overnachtingen, restaurants, alles heeft zijn prijs. Maar Chamonix is niet heel duur in vergelijking met skigebieden in dezelfde klasse zoals Zermatt of Sankt Anton. Buiten de vakantieperiodes heeft dit gebied regelmatig erg voordelige acties.

Een ding is zeker: Chamonix is een plek waar iedere wintersporters eens geweest moet zijn en iedereen die in deze bruisende wintersportplaats geweest is zal dit gebied nooit vergeten.