Anton.

Januari 2014

Vijf tips voor wintersport met jonge kinderen!

Wintersport is een echte familie vakantie. Elke leeftijd heeft plezier in de sneeuw. Kinderen vanaf een jaar of vier kunnen al echt beginnen met skiën. De grootste lol is dit over het algemeen. Maar om wintersport een feest te laten zijn voor kinderen moet je als ouders over heel wat zaken nadenken. Hier vijf tips voor een geslaagde wintersportvakantie met de allerkleinsten.

Tip 1. Wintersport is een feest!
Wintersport is leuk! Dat moet het voor kinderen ook zijn. Niets zo vervelend om in je verdiende vakantie (ook kinderen verdienen vakantie) iets tegen je zin te doen. Dus zorg ervoor dat wintersport leuk is ook voor de kinderen. Zoek een leuk gebied uit waar de kinderweides vaak in de zon liggen (niet te koud). (Zie verder tip 4 voor de skigebieden). Kortom, zorg ervoor dat kinderen wintersport fantastisch vinden. Een keer een snoepje extra of een grote warme chocomel doet ook wonderen. Als kinderen elke dag met tranen naar de pistes gaan is het voor niemand leuk.

Tip 2. Les
Iedereen moet leren skiën en kinderen leren heel erg makkelijk. Dus voor kinderen is skiles een heel goed idee. Over het algemeen is een groepsles het meest ideale. Kinderen zijn sowieso gewend om in groepen op school te zitten, dus met wintersport is dat ook geen enkel probleem. Veel ouders vinden het moeilijk om hun kinderen achter te laten bij een skileraar die geen Nederlands spreekt, maar wees niet bang: skileraren hebben enorm veel ervaring met buitenlandse kinderen. Voor de meeste kinderen is die taalbarrière geen enkel probleem. Het zijn vaak de ouders die er een probleem mee hebben. Het lessen werkt bij kinderen toch met nadoen. Skilessen zorgen er ook voor dat de dag wordt opgebroken, het geeft kinderen regelmaat. Ook een groot voordeel als de kinderen op les zitten is dat je zelf even de tijd hebt om het gebied in te gaan. Want maak niet de fout om naar de les te gaan kijken, je kind zal dan meer moeite hebben om met de skileraar mee te gaan. Vertrouw de skileraar, het is hun werk, en het zijn echte pro’s.

Tip 3. Kleren
Kinderen hebben net als volwassenen goede kleding nodig. Warm, waterdicht en met voldoende bewegingsvrijheid. Ook kinderen hebben thermo-ondergoed nodig. Katoenen shirts zijn dus ook uit den boze, want deze blijven nat, koud en klam. Investeer in goede sport-onderkleding voor de kinderen. Verder is het heel erg aan te raden om per kind minimaal twee setjes skikleding te hebben. Want kinderen ravotten nogal graag in de sneeuw en dat betekent vaak drijfnatte kleren. Dan is het fijn als je in de middag of de volgende ochtend droge kleding kunt aantrekken. Bij handschoenen is dit zo mogelijk nog belangrijker. Twee sets handschoenen is echt geen overbodige luxe.  Want je wil het ravotten in de sneeuw toch eerder aanmoedigen dan verbieden...

Tip 4. Goed gebied
Zorg voor een goed en kindvriendelijk skigebied. Dit moet een skigebied zijn met goede skischolen en met veilige en eenvoudige pistes. Let bijvoorbeeld op of de groene en blauwe pistes niet de uitlopers zijn van steile rode en zwarte pistes. Want dan kun je zeker zijn van kamikaze piloten. Ook wil je zonder kleerscheuren in de kinderweide kunnen komen. Het is dus fijn als deze direct aan een wandelpad of parkeerplaats ligt. Niet dat je met een kind aan de hand een pittige piste moet oversteken. Verder is bijvoorbeeld een verwarmd zwembad heel lekker voor de dagen dat het weer echt te slecht is. Of voor de dagen dat de kids geen zin hebben in skiën. Want dat kan (en mag) natuurlijk ook!

Tip 5 Niets hoeft
Nou ja, niets, dat is misschien wat overdreven. Maar push geen enkel kind om te gaan wintersporten. Zeker op jonge leeftijd moet wintersporten geen verplichting zijn. Eenmaal op de leeftijd dat lessen echt leuk en nuttig is (vanaf zo'n 4-5 jaar) is het goed voor kinderen om regelmatig te lessen. Maar als de kinderen na de les liever een sneeuwpop bouwen of binnen gaan kleuren dan mag dat geen probleem zijn. Lekker hangen naast een openhaard terwijl buiten de sneeuwvlokken vallen is evengoed een echte wintervakantie. De dagen dat de kinderen niet van deze pistes af te slaan zijn komen vanzelf. En bedenk, binnen no-time wordt je er door je eigen kinderen uitgeskied...