Anton.

November 2013

Eens wat anders: IJsland

Afgelopen april ben ik samen met vriend en collega Michiel de Ruijter naar IJsland getrokken om daar een hele nieuwe manier van wintersport te ontdekken. We maakte kennis met een adembenemend landschap, een schitterende en onherbergzame natuur, fantastische sneeuw en een gastvrije, vriendelijke bevolking.

Nog nooit eerder was ik zo noordelijk in de wereld geweest, laat staan om te gaan skiën. Ik wist niet goed wat te wachten stond en dacht; ik ga me totaal laten verrassen! Uiteraard hadden we in Nederland een gedetailleerd reisplan gemaakt met plekken die we wilden bezoeken. Vanuit het vliegtuig vlak voor de landing op Reykjavik valt je direct iets op; er groeit geen boom op het hele eiland en de kleuren van het landschap zijn grijs, bruin en wit. Dit betekent overigens niet dat de natuur niet mooi is, integendeel…

In Reykjavik huurden we een goede 4x4 en vervolgens reden we naar het meest westelijke puntje van IJsland. Een vierwiel aangedreven wagen is een vereiste want vele wegen zijn onverhard. Na een indrukwekkende rit arriveerden we bij de enige gletsjer in het westen van IJsland, de SneaffelsJokull. De volgende dag stonden we met toerski’s op de top van deze 1400 meter hoge gletsjer met uitzicht over zee en het hele westen van IJsland. Met het gevoel dat we alleen op de wereld waren skieden we tot aan zee terug naar onze gehuurde auto. We hadden een druk schema dus de dag erop waren we alweer op pad naar Isafjordur in het uiterste Noordwesten van IJsland. Alleen al de ‘roadtrips’ zijn een fantastische beleving. De veelal onverharde wegen leiden langs fjorden en dwars door uitgestrekte hoogvlakten. Soms kom je urenlang geen teken van leven tegen. In de omgeving van Isafjordur hebben we vele manieren gebruikt om ons te verplaatsen door de bergen en de fjorden van IJsland met als doel poederskiën! De hoogtemeters overwonnen we met sneeuwscooters en toerski’s om vervolgens uitgestrekte poedervelden en steile couloirs te skiën die nog nooit eerder geskied waren. De fjorden ontdekten en overbrugden we met een speedboot om verlaten en onbewoonde delen van het immense eiland te bereiken. Vanaf de speedboot sprongen we op een zodiac-motorboot die ons aan land bracht om verder met de toerski’s te gaan pionieren. Met onvergetelijke afdalingen en een fantastische natuurbelevenis als resultaat. Nog nooit eerder heb ik zo’n indrukwekkende ski- en natuur ervaring beleefd als op IJsland!

Check voor meer informatie over deze onvergetelijke trip Epique.com