Anton.

Oktober 2011

Wintersport met de kids

Je bent jong en je wilt wat. De sneeuw in, bedoel ik. De berg op, de hellingen af. Maar ook: de kroeg in. En dan, op een dag worden velen van ons papa en mama. Wat doet dat met je skivakantie ? En je wintersportplezier ? In ieder geval veranderen je wintersportvakanties voor lange tijd. Daar moet je je gewoon op moeten instellen. Wat zijn zoal je opties ?

Niet gaan
Het is rigoureus, maar zolang ze heel klein zijn kun je gewoon thuisblijven. Dat bespaart je heel veel gesjouw en gesleep. Misschien kun je het je ook helemaal niet meer veroorloven; het schijnt dat het gemiddelde gezinsinkomen met 30% daalt na de komst van het eerste kind. Ga d’r maar aan staan.

Wel gaan, weinig skiën
Kleine kinderen vinden sneeuw over het algemeen heel leuk. Kun je je best mee vermaken; sneeuwpopje maken, beetje sleeën, beetje klooien in de sneeuw, dat werk. Toen mijn jongste 3 was, vermaakte hij zich uren met op een vuilniszak van het paadje naast ons chalet te glijden. Schaterend van de lach. Je kunt natuurlijk om beurten oppassen en skiën.

Wel gaan, kind niet mee
Misschien vinden je ouders het wel heel leuk om de kleinkinderen een week voor zichzelf te hebben! Kan een win-win situatie zijn. Als je je kinderen tenminste niet heel erg gaat missen. Ga je de hele dag vertederd turen naar al die kindjes op de piste. Maar misschien ga je juist helemaal los; knallen op de piste en feesten in de kroeg.

Wel gaan en opa en oma gaan mee
Super toch? Na het ontbijt stap je de gondel in, terwijl je ouders de kinderen vermaken. En als je terug komt uit de kroeg, staat het eten klaar. Geintje! Nee, een drie-generatie-vakantie kan echt gaaf zijn. Tegenwoordig zijn veel grootouders fit genoeg om zelf ook nog een piste te doen. Heel gezellig! Maar omdat het grootste fanatisme er vaak wel vanaf is, willen ze natuurlijk best eens op je kinderen passen. Als je het een beetje afwisselt, komt iedereen wel aan zijn trekken.

Wel gaan, samen met je vrienden 
Dit is altijd een prima idee, je kinderen vermaken zich met de kinderen van je vrienden. Je kunt het oppassen verdelen en als ze wat groter zijn kun je de kids om beurten naar les brengen. Van het koken tot de boodschappen en het spelletjes doen met de kids. Je deelt de lusten en de lasten, zeg maar. En het is beregezellig.

Wel gaan en je kind op de skicrèche
Altijd nogal zielig vind ik dat. Of is dat mijn (te) weke vaderhart ? Misschien vinden je kinderen dat juist heel leuk ? Wie heeft hier ervaring mee ?

Veel drukker en veel duurder
Maar de grootste verandering is eigenlijk nog wel dat je met kinderen in de loop van de jaren aangewezen raakt op de vakantieperiode. En we weten allemaal wat dat betekent; in de rij op de snelweg, in de rij voor de liften, in de rij bij de skihuur en de skischool en drukte op de pistes. En alles is duurder, véél duurder. Nou moet je niet denken dat het mijn bedoeling is jonge stellen van het kinderen nemen af te praten, hoor. Akkoord, het wordt niet meer als vroeger, maar er staat wat tegenover: de blik in de ogen van je kind als ie de Skiwedstrijd op vrijdag wint, dat is goud waard. Niet te vergeten de trots die je voelt als je ukkie voor het eerst de piste af suist.