Anton.

Oktober 2011

Interview met Rogier van Rijn

Een leven voor de bergen

Rogier is sinds een paar jaar de hoofdredacteur van Wintersporters.nl. Levend in de Franse Alpen en ‘s winters bijna dagelijks op de ski’s heeft hij menig bezoeker van onze site weg laten dromen met zijn verhalen over verse sneeuw, blauwe luchten en heerlijke ski dagen. Het lijkt wel of Rogier altijd in de diepe poeder staat of op compleet gladde skipistes. Tijd om een keer met de man achter de meeste foto’s en blogs op onze site te gaan praten.

Het gesprek vind bij Rogier thuis plaats in het dorpje L’Argentière la Bessée in de Westelijke Zuid Alpen in Frankrijk. Het dorpje ligt op strategische afstand van verschillende grote en kleine skigebieden. L’Argentière ligt ingesloten tussen hoge rotswanden en lariksbossen.

Eenmaal bij Rogier binnen, na uitgebreid verwelkomt te zijn door Scratch, zijn zeer vrolijke viervoeter, is het duidelijk. Rogier is bovenal een sportman. Het huis hangt vol met sportmateriaal waarvan duidelijk is dat het regelmatig gebruikt wordt. Overal liggen schoenen voor verschillende sporten, er hangen klimtouwen over de stoelen en aan het wasrek hangen fietsbroeken en technische buitensport kleding.

Je bent ooit vertrokken uit Nederland, waarom?
“Sinds mijn dertiende ben ik verkocht aan de bergen. De eerste keer dat ik op een rotsblok klom wist ik dat de bergen mijn thuis zouden worden. Al op de middelbare school reisde ik af naar de Alpen voor beklimmingen van hoge Alpen toppen en was ik ‘s weekends in de Belgische Ardennen te vinden om daar op de vele rotsen te klimmen. Al dit klimmen mondde uit in een expeditie naar Zuid Amerika waar ik verschillende nieuwe routes op moeilijk bergen beklom. In Zuid Amerika besloot ik dat ik naar de Alpen zou verhuizen.”

Je hebt het alleen maar over klimmen, wij zien je voornamelijk als skiër, hoe zit het daarmee?
“Daar komt mijn verhaal nu op uit. Toen ik eenmaal in de Alpen ging wonen, begon ik natuurlijk meteen met skiën. Vanaf de eerste afdaling was ik meteen verkocht. Ik merkte dat ik eigenlijk veel meer talent had als skiër dan als klimmer. Binnen no-time skiede ik zeer steile hellingen, ik had mijn roeping gevonden zeg maar.” Rogier grinnikt bij deze woorden.

In de zomer is Rogier ook elke dag in de bergen te vinden

“Eigenlijk had ik niets, ik vertrok op de bonnefooi. De eerste winter woonde ik in een busje, er waren nachten dat het kwik tot -27 daalde in de bus!”

Je hebt het alleen maar over klimmen, wij zien je voornamelijk als skiër, hoe zit het daarmee? 
“Daar komt mijn verhaal nu op uit. Toen ik eenmaal in de Alpen ging wonen, begon ik natuurlijk meteen met skiën. Vanaf de eerste afdaling was ik meteen verkocht. Ik merkte dat ik eigenlijk veel meer talent had als skiër dan als klimmer. Binnen no-time skiede ik zeer steile hellingen, ik had mijn roeping gevonden zeg maar.” Rogier grinnikt bij deze woorden.

Je zegt dat je in de Alpen ging wonen, hoe begon je je leven hier? 
“Eigenlijk had ik niets, ik vertrok op de bonnefooi. De eerste winter woonde ik in een busje, er waren nachten dat het kwik tot -27 daalde in de bus! Het jaar daarop woonde ik samen met een goede vriend in een spot goedkoop appartement. Echt spotgoedkoop, maar wat was dat vies! De schimmel groeide op de muren. Maar dankzij dit goedkope huis, en goedkope leven, konden we elke dag skiën en de bergen in, zonder ook maar enige verplichting naar iemand toe. Als het geld op was zocht ik een baantje.”

Het is duidelijk dat je niet meer zo leeft, veel lezers van onze site vragen zich af hoe het je lukt om zo te leven en zoveel te kunnen skiën? 
“Toen ik naar Frankrijk vertrok besloot ik dat ik wilde leven met heel veel tijd voor wintersport en alpinisme. Ik wilde zo veel mogelijk tijd in de bergen rondbrengen. Ik heb gezocht naar de beste manier hoe ik daarvan kan rondkomen. Het eerste jaar was namelijk leuk en lekker vrijblijvend maar dat is niet de manier hoe ik jaren door wilde leven. Ik maakte altijd al foto’s en toen ik deze eenmaal goed begon te verkopen aan tijdschriften en websites bedacht ik dat ik daar prima van zou kunnen leven. Tegenwoordig verdien ik mijn geld dus met mijn foto’s, die ik verkoop aan verschillende tijdschriften (Franse, Amerikaanse, Engelse, Duitse en Nederlandse), boeken, websites, merken en VVV’s. Hierdoor verdien ik mijn geld door te doen wat ik het liefste doe: ‘in de bergen zijn’. Natuurlijk helpen mijn sponsors, Mammut, Adidas Eyewear en Nordica mij behoorlijk opweg.”

“Het is geen geheim dat ik het allerliefst off-piste ski.”

Je woont in de Zuid Franse Alpen, is hier een speciale reden voor? 
"Toen ik besloot om in de Alpen te gaan wonen had ik de keus waar ik heen zou gaan. De keus viel na wat rondzwerven op de Franse Zuid Alpen. In dit deel van de Alpen zijn alle sporten waar ik zo gek op ben mogelijk, het weer is vaak goed en dit klinkt tegenstrijdig met het vorig punt, ‘s winters sneeuwt het er vaak heel erg hard."

Dit deel van de Alpen is niet echt bekend bij Nederlanders of wel? 
“Als je het over de Zuid Franse Alpen op zich hebt niet. Maar enkele gebieden zijn wel redelijk bekend, denk aan Vars, Risoul of Via Lattea. Ook Serre Chevalier is niet onbekend bij veel Nederlanders. Op vijftig kilometer bij mij vandaan liggen de gebieden Les Deux Alpes, Alpe d’Huez en mijn favoriet La Grave die natuurlijk zeer bekend zijn.” Al lachend voegt Rogier toe: “Maar door het vele schrijven en mijn filmpjes over de gebieden hier wordt het langzaam steeds bekender hier.”

Zijn dit alle skigebieden bij je in de buurt? 
“Nee. Naast deze grotere en bekende gebieden ‘stikt’ het hier werkelijk van de kleine en middelgrote gebieden. Mijn ‘thuisgebied’ is het middelgrote Puy Saint Vincent. Ik ben helemaal wild van dit skigebied vanwege de leuke pistes, maar vooral de vele en zeer goede off-piste afdalingen die mogelijk zijn in dit gebied. Verder ski ik ook vaak in twee miniscule gebiedjes, de een heet Crevoux en de ander Pelvoux. Echte ‘one-lift-wonders’. Beide niet groter dan één a twee liften, maar wel super strakke pistes en een enorm potentieel aan off-piste. Maar ik kan nog wel even doorgaan met het noemen van kleine en middelgrote leuke skigbiedjes hier in de buurt.”

Off-piste in de diepe poeder, daarvoor woont Rogier in de Alpen

In de filmpjes en op jouw foto’s zien we Sandra erg vaak. Wie is zij?
“Sandra is een Française, geboren en getogen in het dorpje Villard hier midden in de Alpen. “Geboren op haar ski’s” zoals ze hier zeggen. Sinds twee jaar zijn we getrouwd. Al bijna acht jaar lang zijn we samen en doen we heel veel in de bergen. ‘s Zomers klimmen en fietsen we en ‘s winters trekken we met de ski’s de bergen in. We hebben elkaar leren kennen tijdens een toerskitocht en onze huwelijksreis was naar Chili om aldaar te skiën. Sandra is even gek op de bergen en de skisport als ik. Bij de eerste sneeuw staat zij ook te springen van vreugde”

‘s Winters sta jij dagelijks op de ski’s. Als er maar een beetje sneeuw ligt ben jij buiten te vinden. Wat doe je ‘s zomers?
​” ‘s Zomers ben ik ook veel in de bergen te vinden. Als alpinist en bergsportfotograaf ben ik elke week wel ergens hoog in de bergen. Als het weer het niet toelaat om hoog de bergen in te gaan, klim op rotswanden lager in de vallei. Verder zit ik ook regelmatig op de racefiets om de conditie en kracht op peil te houden. Zeker in de herfst begin ik met veel specifieke krachtoefeningen voor de winter.” Op de website belicht jij alle kanten van wintersport. Wat doe je zelf het allerliefst? Het allerliefst? Het is geen geheim dat ik het allerliefst off-piste ski. Als de condities ‘daar zijn’ in ieder geval. Maar ik word het gelukkigst van zeer steile afdalingen waar ik eerst zelf omhoog moet klimmen en daarna naar beneden ski. Afdalingen waar je lichamelijk en psychisch helemaal klaar voor moet zijn. Ik vind de uitdaging van dit soort afdalingen fantastisch. Dan komen ook mijn wortels als alpinist samen met mijn grote liefde van het skiën. Iets mooiers dan dat bestaat niet!

Rogier in het one-lift wonder van Pelvoux